100 χρόνια μετά. Μια νέα Αρχή

100 χρόνια μετά. Μια νέα Αρχή*

* του Μανόλη Σοφ. Στρατάκη
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν.Ηρακλείου

Όταν κυρίως θέλουμε να εκφράσουμε την σπανιότητα επανάληψης ενός γεγονότος ή της παρουσίας ενός ηγέτη ή ενός ταλαντούχου ανθρώπου, χρησιμοποιούμε τη φράση «Αυτό -γίνεται ή γεννιέται- κάθε 100 χρόνια».
Δεν είμαι προληπτικός αλλά θεωρώ τη συγκυρία σημαδιακή για τη χώρα μας, αφού τώρα κλείνουν τα 100 χρόνια από τότε που η Ελλάδα ως νέο κράτος είχε αρχίσει να αποκτά τη σημερινή της μορφή.
Αν τον περασμένο αιώνα η εξασφάλιση των εδαφών, των νέων συνόρων και της ανεξαρτησίας, ήταν το διακύβευμα, ιδιαίτερα για ένα νεοσύστατο κράτος, όπως η Ελλάδα, 100 χρόνια μετά ανεξάρτητα αν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, το διακύβευμα πρέπει να είναι πώς ως κράτος μπορούμε μέσα από τη συμμετοχή μας στο νέο διεθνή καταμερισμό να διατηρηθούμε αλώβητοι, πραγματικά ανεξάρτητοι, με κύρος και προοπτική και να απλώσουμε τα φτερά μας για κάτι περισσότερο, για κάτι καλύτερο.
Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο Μόντρεαλ του Καναδά, διαπίστωσα πώς οι συγκυρίες επαναλαμβάνονται ανεξάρτητα από τα διακυβέυματα που περικλείουν και τους στόχους που πρέπει να τίθενται στο νέο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Αν το 1909 η έλευση του Ελ.Βενιζέλου μέσα από επαναστατικές διαδικασίες άλλαξε τον ρου της ιστορίας της χώρας, το 2009 μπορεί και πρέπει, ιδιαίτερα μετά την εσωτερική και διεθνή κρίση, να αποτελέσει την αφετηρία μετά από τις αναμετρήσεις που αναμένονται, ειρηνικές μεν καθοριστικές δε, να δρομολογηθούν νέες εξελίξεις για τη χώρα μας στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Οι συγκυρίες το επιτρέπουν, ο λαός μας το μπορεί, αρκεί να μπουν οι στόχοι και να υπηρετηθούν σωστά και με αυταπάρνηση από όσους θα τους έχουν πιστέψει ειλικρινά και όχι γιατί θα θέλουν να υπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες.
Είναι εντυπωσιακό να διαπιστώνεις ότι για πολλά θέματα μπορείς να έχεις ταυτόσημες απόψεις με μία μεγάλη πλειοψηφία πολιτών ανεξάρτητα από τη χώρα διαμονής τους και να αντιλαμβάνεσαι ότι τους διακατέχουν οι ίδιες αγωνίες για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ειρήνη, Πράσινη Ανάπτυξη, Προστασία του Περιβάλλοντος, Ποιότητα Ζωής και Δίκαια Διακυβέρνηση είναι αυτά που έλλειψαν σε πολλές περιπτώσεις και για πολλούς στα 100 χρόνια που πέρασαν, και είναι αυτά που πρέπει να κατακτηθούν από όλους.
Στα πλαίσια της δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών πέραν από τη δυνατότητά τους να διατυπώνουν και με άλλους τρόπους την αντίδρασή τους σε ό,τι κακό γίνεται προκειμένου να επιτύχουν την αποτροπή του, εκείνο που δίνει τη δυνατότητα θετικής έκφρασης για ό,τι αφορά το μέλλον, είναι η ψήφος και η εκλογική διαδικασία.
Οι εκλογικές διαδικασίες που πρόκειται να διενεργηθούν στη χώρα μας μέσα στο χρόνο που διανύουμε, είτε είναι Ευρωεκλογές, είτε Εθνικές εκλογές, πρέπει να αποκτήσουν αυτό το περιεχόμενο για να κάνουν πιο ισχυρά τα αιτήματα της νέας εποχής που μας αφορούν όλους, έστω και αν κάποιοι βλέπουν πολύ δύσκολη την υλοποίησή τους.
Πρωτοπόροι σ’αυτή τη συγκυρία πρέπει να είναι οι προοδευτικοί άνθρωποι ανεξάρτητα από τις μέχρι σήμερα προτιμήσεις τους, γιατί είναι εκείνοι που αντιλαμβάνονται καλύτερα και ευκολότερα την αναγκαιότητα αυτών των εξελίξεων.
Οι δυνάμεις της προόδου είναι κυρίαρχες αρκεί να το συνειδητοποιήσουν και να συστρατευθούν με όσους μπορούν να κάνουν πράξη, με τη συμμετοχή όλων, αυτό το νέο όραμα, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Αξία έχει ο αγώνας γιατί το αποτέλεσμα θα έρθει αν αυτός είναι συνειδητός.


Το παρόν κείμενο είναι απόσπασμα από την ομιλία του Μ.Στρατάκη στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μόντρεαλ του Καναδά.