Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Στρατάκη, σχετικά με τις ζημιές από βροχόπτωση στις αμπελουργικές περιοχές του νομού Ηρακλείου.

Αριθμός πρωτ: 13799
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ζημιές από βροχόπτωση.

Η απρόβλεπτη για την εποχή βροχόπτωση στο νομό Ηρακλείου δημιούργησε μεγάλες ζημιές και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στις αμπελουργικές περιοχές του νομού.

Η ηρτημένη παραγωγή αλλά και η απλωμένη στους οψιγιάδες σταφίδα διατρέχουν κίνδυνο όχι μόνο υποβάθμισης αλλά και ολοσχερούς καταστροφής.
Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι γι’ αυτή τη ζημιά που υπέστησαν, η οποία ήταν και η χαριστική βολή στα πλήγματα που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια. Σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν η αρωγή της πολιτείας ήταν εμφανής και η ανακούφιση στους παραγωγούς αισθητή.
Επειδή μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες σε ό,τι αφορά το νομό Ηρακλείου δηλώνουν αδυναμία στην ικανοποίηση του οποιουδήποτε αιτήματος, με πλέον χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των ελαιοπαραγωγών που καταστράφηκαν από τον χιονιά στους δήμους Καστελλίου, Θραψανού, Αρκαλοχωρίου και Μαλλίων και των παραγωγών που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στη Μεσσαρά.
Επειδή είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι πληγέντες παραγωγοί του νομού Ηρακλείου για να μπορούν να επιβιώσουν μετά τις καταστροφές που έχουν υποστεί,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολές στους αρμόδιους φορείς, να προχωρήσουν στην καταγραφή των ζημιών και στην αποζημίωση των σταφυλοπαραγωγών από τις πρόσφατες απρόβλεπτες βροχοπτώσεις.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης