Αριθμός πρωτ: 13798
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/9/2006
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.
Με αφορμή δημοσιεύματα για την κόντρα μεταξύ των Υπουργών για την κατανομή και τον έλεγχο των σχετικών κονδυλίων των 20,1 δις. ευρώ του Δ’ ΚΠΣ. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα δημόσια τις προτάσεις της για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2007-2013 σε εθνικό τομεακό και περιφερειακό επίπεδο.
Με βάση την υποχρέωση να διαβιβαστεί αυτό το σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές φθινοπώρου, δηλαδή άμεσα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Χούμπνερ.
Επειδή υπάρχει μεγάλη ανησυχία όχι μόνο για την καθυστέρηση αλλά και τις επιλογές της κυβέρνησης για τα έργα της Κρήτης που πρόκειται να ενταχθούν σ’ αυτό, αφού ως γνωστόν, όλες οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στο Δ’ ΚΠΣ μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων του Γ’ ΚΠΣ.
Επειδή έντονα φημολογείται ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει να ανακοινώσει τις προθέσεις της ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών για να μην εισπράξει τη δυσαρέσκεια από τις πολλές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έδωσε.
Επειδή όλη αυτή η μεθοδολογία είναι σε βάρος της διαφάνειας αλλά και της αναγκαίας προετοιμασίας για την ωρίμανση των έργων, ώστε να μην χαθούν χρήματα, όπως δυστυχώς θα συμβεί με τα έργα του Γ’ ΚΠΣ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Πότε θα δημοσιοποιήσει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες και οι φορείς τι προβλέπεται να γίνει.
2) Ποια έργα που αφορούν την Κρήτη θα ενταχθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα και στα Τομεακά Προγράμματα και ποια στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης