Παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Στρατάκη προς τον Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την αδυναμία απορρόφησης επιτραπέζιων σταφυλιών στο νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 13682
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/8/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αδυναμία απορρόφησης επιτραπέζιων σταφυλιών στο νομό Ηρακλείου.

Σήμα κινδύνου για τεράστια οικονομική καταστροφή των αμπελουργών του νομού Ηρακλείου εκπέμπουν μέρα τη μέρα οι φορείς των αγροτών, διαπιστώνοντας ότι οι τιμές κατρακυλούν και τα σταφύλια υποβαθμίζονται συνεχώς μετά τον πρόσφατο καύσωνα.
Οι εξαγωγικοί φορείς, συνεταιριστικές οργανώσεις και ιδιώτες, αδυνατούν να απορροφήσουν τις εξαγώγιμες ποσότητες και για όσες απ αυτές παραλαμβάνουν, οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που όχι μόνο ευτελίζουν την έννοια του αγροτικού εισοδήματος, αλλά δεν αφήνουν περιθώρια στους αγρότες να εξοφλήσουν ούτε την αξία των γεωργικών εφοδίων που έχουν χρησιμοποιήσει.
Επειδή ο κίνδυνος να παραμείνουν τα σταφύλια ατρύγητα είναι ορατός και οι επιπτώσεις στην οικονομία των αμπελουργών τεράστιες.
Επειδή ο αγροτικός κόσμος είναι αγανακτισμένος χωρίς να μπορεί να αντιδράσει στα καιρικά καταστροφικά φαινόμενα και στις εξευτελιστικές τιμές του προϊόντος, βλέποντας την παραγωγή των αμπελώνων του να καταστρέφεται.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ Υπουργοί:
1)Σε ποια μέτρα προτίθενται να προβούν προκειμένου να βγάλουν από το αδιέξοδο τους σταφυλοπαραγωγούς του νομού Ηρακλείου και πώς θα στηρίξουν το εισόδημά τους που ολοένα και συρρικνώνεται.
2) Αν προτίθενται να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες των ΠΣΕΑ όπως προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, των καταστροφών του πρόσφατου καύσωνα

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης