Έλλειψη ρευστότητας στα ασφαλιστικά Ταμεία και καθυστέρηση καταβολής του εφάπαξ

Αριθμός πρωτ: 16731
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/3/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Έλλειψη ρευστότητας στα ασφαλιστικά Ταμεία και καθυστέρηση καταβολής του εφάπαξ.

Σε αυξανόμενη οικονομική ασφυξία βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα ασφαλιστικά Ταμεία, με τον κίνδυνο να καταστούν προβληματικά μέσα στην επόμενη πενταετία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που περιμένουν στη σειρά για να λάβουν το εφάπαξ, το οποίο τους αποδίδεται μετά από 16 μήνες στην καλύτερη περίπτωση.
Μάλιστα το 2008 οι αιτήσεις που υποβλήθησαν για τη χορήγηση εφάπαξ ξεπερνούν τις 14.000, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς.
Επειδή ειδικά στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΔΠΥ), τα τελευταία 4 χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης (από 6.049 το 2004 σε 14.344 πέρυσι) και έτσι για κάθε συνταξιοδοτούμενο πληρώνει 40.000 ευρώ (μέσος όρος εφάπαξ) και από την άλλη χάνει 750 ευρώ από τις εισφορές κάθε εργαζόμενου.
Επειδή η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους στο Δημόσιο ήταν το 2004 2,6 προς 1, τώρα έχει ήδη μετατραπεί σε 2 προς 1 με πτωτική μάλιστα τάση.
Επειδή το πρόβλημα αυτό παρατηρείται και σε άλλα ταμεία, ακόμα και τα μεγάλα του ιδιωτικού τομέα, όπως ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.
Επειδή τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται κάθε χρόνο, και υπολογίζεται ότι μόνο στο ΤΠΔΥ, μέχρι το τέλος του έτους το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στα 1,2 δις ευρώ περίπου.
Επειδή στο νομό Ηρακλείου υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση και είναι σε πλήρη απόγνωση και δεν γνωρίζουν πότε θα εισπράξουν τη σύνταξη και το εφάπαξ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μπορούν οι συνταξιοδοτούμενοι να λαμβάνουν το εφάπαξ σε εύλογο χρονικό διάστημα αλλά και με ποιούς τρόπους θα προλάβουν ενδεχόμενη κατάρρευση των ταμείων εξαιτίας των αυξανόμενων ελλειμμάτων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης