Απαγόρευση μερικώς υδρογονωμένων φυτικών λιπαρών (ή trans λιπαρών)

Αριθμός πρωτ: 2807
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/12/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Απαγόρευση μερικώς υδρογονωμένων φυτικών λιπαρών (ή trans λιπαρών).

Είναι γνωστό ότι τα μερικώς υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά (ή trans λιπαρά) είναι τεχνητά λιπαρά που χρησιμοποιούνται κυρίως σε fast food και σε προτηγανισμένα και άλλα τρόφιμα.
Πολλά προβλήματα υγείας που αφορούν κυρίως νεαρής ηλικίας άτομα, όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, διαφοροποίηση των φύλλων αλλά και άλλες σύγχρονες ασθένειες, οφείλονται κατά κύριο λόγο στα τεχνητά λιπαρά τα οποία αποδομούνται με μεγάλη δυσκολία και εξίσου μεγάλη καθυστέρηση.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει να παρθούν μέτρα αλλά τα συμφέροντα επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αποτέλεσμα την αδράνεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης, με εξαίρεση την Δανία στην οποία έχουν απαγορευτεί. Ταυτόχρονα, στις Ηνωμένες Πολιτείες η American Medical Association έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και αναμένονται μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.
Επειδή ο Πρωθυπουργός της χώρας εξήγγειλε πρόσφατα ότι οι πολιτικές που προωθούν την μεσογειακή διατροφή πρέπει να έχουν προτεραιότητα.
Επειδή το πρόβλημα είναι τεράστιο αλλά και η διάδοση της χρήσης των τεχνητών λιπαρών εξαιτίας του μικρού κόστους είναι ευρύτατη, σε βάρος δυστυχώς του καταναλωτικού κοινού.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ.Υπουργοί:
Αν προτίθενται να επιληφθούν του τόσο σοβαρού αυτού θέματος για τη Δημόσια Υγεία και να πάρουν τα αναγκαία μέτρα σε εθνικό επίπεδο, τα οποία θα συμφωνούν κα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού όσον αφορά την Πράσινη Ανάπτυξη και την προστασία των πολιτών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ