Ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στις Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος στο νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 3427
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/8/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στις Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος στο νομό Ηρακλείου.

Μεγάλη έλλειψη προσωπικού παρατηρείται στο κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, με αποτέλεσμα το τρίτο σε κίνηση λιμάνι της χώρας να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Ελλείψεις σε προσωπικό παρατηρούνται ακόμη στους Λιμενικούς Σταθμούς Καστρίου Βιάννου και Κόκκινου Πύργου Τυμπακίου, οι οποίοι λειτουργούν, αν λειτουργούν, μόνο με έναν λιμενικό και επιπλέον δεν διαθέτουν ούτε καν υπηρεσιακό όχημα για τις ανάγκες της υπηρεσίας αν και το μήκος των ακτών που εποπτεύουν είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Επιπλέον από το κλιμάκιο ειδικών αποστολών Λιμενικού Σώματος λείπουν οι ειδικότητες των πυροτεχνουργών επειδή οι υπηρετούντες αποστρατεύτηκαν, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι προϋποθέσεις του κώδικα ISPS για την ασφαλή διακίνηση των επιβατών.
Επειδή η στοιχειώδης έστω κάλυψη των αναγκών θεωρείται αναγκαία και επείγουσα για την ομαλή αλλά και αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας όπως επισημαίνει και με υπόμνημά της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Εάν προτίθενται να καλύψει άμεσα, τουλάχιστον τις βασικές ανάγκες της υπηρεσίας σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά με δεδομένο ότι η κίνηση του λιμένα Ηρακλείου είναι μεγάλη αλλά και η φύλαξη των νότιων ακτών της Κρήτης επιβεβλημένη, αφού τα φαινόμενα προσέγγισης λαθρομεταναστών αλλά και παράνομης αλιείας είναι έντονα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης