Επερώτηση των πέντε Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το νομό Ηρακλείου σχετικά με την άρνηση της Κυβέρνησης να καταβάλει αποζημίωση για τις ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες του νομού Ηρακλείου από το χιονιά του Φεβρουαρίου του 2004

Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ηράκλειο 16-05-2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

πηγή: www.mstratakis.grΣυζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η Επερώτηση των πέντε Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το νομό Ηρακλείου σχετικά με την άρνηση της Κυβέρνησης να καταβάλει αποζημίωση για τις ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες του νομού Ηρακλείου από το χιονιά του Φεβρουαρίου του 2004, που αφορούν κυρίως τις περιοχές των Δήμων Καστελίου, Θραψανού, Αρκαλοχωρίου και πολλών άλλων δημοτικών διαμερισμάτων των Δήμων Μαλλίων, Επισκοπής, Ν.Καζαντζάκη, Βιάννου, Τυλίσου, Τεμένους, καθώς και τις ζημιές στην τοματοπαραγωγή.
Οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τεκμηρίωσαν την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την Κυβέρνηση, προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις και κατήγγειλαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ ότι δεν εφαρμόζει ορθά τους κανονισμούς, ανακαλύπτοντας συνεχώς νέα εμπόδια, την ίδια ώρα που αποζημιώνονται κατ’ εξαίρεση με υπουργικές αποφάσεις άλλα προϊόντα, σε άλλους νομούς.
Οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μεταξύ άλλων τόνισαν:
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ως εισηγητής αναφέρθηκε στην εγκατάλειψη της περιφέρειας, της υπαίθρου και του αγροτικού κόσμου, καθώς και στην πολιτική αδυναμία και τη διαχειριστική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στην υλοποίηση της νέας ΚΑΠ, για την καταβολή των επιδοτήσεων και κατήγγειλε ότι το εθνικό απόθεμα διανέμεται με αδιαφάνεια και το ποιοτικό παρακράτημα του 4% δεν καταβάλλεται στους δικαιούχους. Τρία χρόνια τώρα είπε ότι δεν έχει εκπονηθεί η μελέτη για τις καλλιέργειες στην Κρήτη, δεν έχει ιδρυθεί ακόμη κανένα από τα προβλεπόμενα Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν έχει δημιουργηθεί το Σύστημα Γεωργικών Συμβουλών που είχε υποχρέωση η χώρα να λειτουργεί από 01-01-07. Στη συνέχεια τεκμηρίωσε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις προκειμένου να μην καταβληθούν αποζημιώσεις στο Ν. Ηρακλείου, καταθέτοντας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και κατέληξε ζητώντας την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, με ορθή εφαρμογή των κανονισμών και σε κάθε περίπτωση με απόφαση Υπουργού, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ο κύριος Ματζαπετάκης ζήτησε να σταματήσουν οι ρουσφετολογικές προτιμήσεις του Υπουργείου και αν θέλουν να βοηθήσουν πρέπει να δείξουν πολιτική βούληση. Η μέχρι τώρα στάση τους, είπε, ήταν πιο ψυχρή και από τον παγετό του 2004. Η λύση, κατά την άποψή του, είναι να επαναπροσδιορισθούν οι ελαιοκομικές ζώνες, σε μικρότερες υποζώνες, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν σ΄ αυτές οι ζημιωθείσες περιοχές. Τέλος κατέληξε, ότι δεν άξιζαν τέτοιας μεταχείρισης, οι αγρότες μας, να αγνοούνται τα προβλήματά τους, η φτώχια και η κακοτυχία τους και την ίδια ώρα να τους χαρακτηρίζουν εμμέσως απατεώνες.
Στη συνέχεια, ο κ. Γιάννης Σκουλάς επισήμανε ότι η μη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε 6.500 παραγωγούς του Ν. Ηρακλείου, αποτελεί κατάφορη αδικία και ασέβεια στον κόπο και την εργασία αυτών των ανθρώπων. Αντί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να αναλώνεται στον άσκοπο καταλογισμό ευθυνών στην Ν.Α. Ηρακλείου, τους φορείς και του ίδιους τους παραγωγούς, καλό θα ήταν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προβεί άμεσα στην καταβολή των αποζημιώσεων των παραγωγών. Ο τρόπος είναι και σύννομος και εφικτός: η εξατομικευμένη καταβολή των επιδοτήσεων σε επίπεδο παραγωγού το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Μανόλης Στρατάκης επεσήμανε ότι, η Κυβέρνηση ψάχνει προφάσεις για να μην υλοποιήσει τη δέσμευση της για αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών, τη στιγμή που γνωρίζει ότι με νεότερες αποφάσεις της Ε.Ε. επιτρέπεται η αποζημίωση χωρίς καμία έγκριση, παρόλο που και αυτή ήδη υπάρχει.
Διευκρίνισε ότι, οι ελαιώνες που ζημιώθηκαν δεν μπορούν να ενταχθούν στην ίδια κατηγορία με τις μονοετείς καλλιέργειες, γιατί η ζημιά στα ελαιόδεντρα για να αποκατασταθεί πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια και ζήτησε να μην εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά και να αποκλείονται οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου με βάση την κομματική τους ένταξη.
Ο κ. Μάνος Φραγκιαδουλάκης με την τοποθέτησή του στη Βουλή, έθεσε το θέμα της γενικότερης αναξιοπιστίας μιας Κυβέρνησης, η οποία προεκλογικά παραπληροφόρησε, ενέπαιξε και εν τέλει εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη του αγροτικού κόσμου για καλύτερη ζωή, υποσχόταν τα πάντα, με μοναδικό στόχο να υφαρπάξει την ψήφο του. Μετεκλογικά, η ίδια αυτή Κυβέρνηση εκδηλώνει καθημερινά την αδιαφορία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για θέματα που αφορούν την Κρήτη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα και τις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών από τις μεγάλες καταστροφές από τον χιονιά του 2004 στο Νομό Ηρακλείου, όπου η Κυβέρνηση έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, αφού αδιαφορεί για την καταβολή αποζημιώσεων, την ώρα που αποζημιώνει παραγωγούς άλλων ομοειδών προϊόντων από την ίδια αιτία σε άλλες περιοχές. Η Κρήτη και ο Ν. Ηρακλείου, για μια ακόμα φορά μπαίνουν στο περιθώριο. «Δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο κ. Κοντός δεν είχε πειστικές απαντήσεις για όλα αυτά και κατά την τοποθέτησή του προσπάθησε αφενός να μεταφέρει τις ευθύνες στην Ε.Ε., ενώ είναι γνωστό ότι τον Οκτώβριο του 2005 η Ε.Ε. έδωσε την έγκρισή της στο πρόγραμμα FROST και αφετέρου να δικαιολογήσει την Κυβέρνηση για την άρνηση καταβολής των αποζημιώσεων, προβάλλοντας γραφειοκρατικά εμπόδια.

Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ