Επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές των καυσίμων σε νησιωτικές περιοχές

Αριθμός πρωτ: 3418
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/8/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές των καυσίμων σε νησιωτικές περιοχές.

Έντονα διαμαρτύρεται ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου για την πρόσφατη ΚΥΑ Δ1/20062/14-08-2008 με την οποία επιβλήθηκε ανώτατη τιμή πώλησης καυσίμων, καθώς πολλοί πρατηριούχοι αγοράζουν χονδρικώς τα καύσιμα σε τιμές μεγαλύτερες από το ύψος της διατίμησης με αποτέλεσμα να υφίστανται ζημία. Σε περιπτώσεις δε που έχουν υπογραφεί συμβάσεις με Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. όπου υπάρχουν σχετικές κρατήσεις το πρόβλημα γίνεται εντονότερο.
Παράλληλα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής ενός καθαρού πλαισίου λειτουργίας των εμπλεκόμενων στη διακίνηση των καυσίμων, ώστε να λειτουργήσει σωστά ο ανταγωνισμός.
Επειδή οι βενζινοπώλες του Ηρακλείου αλλά και της Κρήτης απειλούν με κινητοποιήσεις εαν δεν τροποποιηθεί η ΚΥΑ για την επιβολή πλαφόν όχι μόνο στους πρατηριούχους αλλά και τους προμηθευτές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να προβούν σε τροποποίηση της ΚΥΑ για την επιβολή ανώτατης τιμής καυσίμων όχι μόνο στους πρατηριούχους αλλά και σε όλους τους εμπλεκομένους, προκειμένου να μην ζημιώνονται οι βενζινοπώλες του Ηρακλείου αλλά και της Κρήτης γενικότερα, αλλά και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που λόγω της τουριστικής κίνησης η κατανάλωση καυσίμων είναι αυξημένη.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης