Επιστροφή σημαντικών εκθεμάτων στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 26
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Επιστροφή σημαντικών εκθεμάτων στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.

Το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου Κρήτης παραμονές των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004 και προκειμένου να διαμορφωθεί το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, είχε παραχωρήσει δύο σημαντικά εκθέματα από τη μόνιμη έκθεσή του. Συγκεκριμένα τα εκθέματα αυτά ήταν α) Σφραγιδοκύλινδρος με αρματοδρομίες που είχε βρεθεί στους Αστρακούς Πεδιάδος και β) Ειδώλιο ταυροκαθάψιου από την περιοχή Πορτί Μεσαράς.
Τα εκθέματα αυτά έπρεπε να επιστραφούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κρήτης πέντε χρόνια από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Μέχρι σήμερα όμως αυτό δεν έχει γίνει.
Επειδή τα εκθέματα αυτά αποτελούν τεράστιας σημασίας εκθέματα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Κρήτης, και βασικό πόλο έλξης επισκεπτών του μουσείου, ειδικά τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νησί με συνέπεια να αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για το μουσείο.
Επειδή τα εκθέματα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην μουσειολογική– μουσειογραφική επανέκθεση του Μουσείου Ηρακλείου, που διαμορφώνεται τώρα και η οποία έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να δώσει εντολή για την άμεση επιστροφή των σημαντικών αυτών εκθεμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης ούτως ώστε να συμπληρωθεί η επανέκθεση του μουσείου και ταυτόχρονα να συμβάλουν στη διαμόρφωση αυξημένων εσόδων του μουσείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ