Ετοιμόρροπος ναός στο κέντρο του Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 2656
Ημερομηνία κατάθεσης: 24/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Ετοιμόρροπος ναός στο κέντρο του Ηρακλείου.

Την πιθανότητα κατάρρευσης του διατηρητέου κτηρίου του Ενετικού Ναού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που ανοικοδομήθηκε το 1271, επισημαίνουν η επιτροπή ετοιμόρροπων και η Διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα, ζητούν την πραγματοποίηση αυτοψίας στο κτήριο από αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και την ενημέρωση των επιχειρηματιών που στεγάζουν τις επιχειρήσεις τους εντός του ναού για την κατάσταση του, ο οποίος εξ’ αιτίας των μεγάλων ρηγματώσεων του τρούλου του, καθίσταται στατικά ευάλωτος σε περίπτωση σεισμού θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια αφού ο ναός αυτός βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου από όπου καθημερινά διέρχεται πλήθος κόσμου.
Όπως επισημαίνεται από την επιτροπή ετοιμόρροπων του δήμου Ηρακλείου, είναι η δεύτερη φορά που υπογραμμίζει την επικινδυνότητα του κτίσματος, για την αγορά του οποίου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο δήμος χωρίς όμως αποτέλεσμα. Την ανάγκη απαλλοτρίωσης του ναού από το υπουργείο, σε συνεργασία με την αρχιεπισκοπή, αφού αποτελεί έναν από τους τέσσερις ενετικούς ναούς για τον οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον εξαγοράς και ο δήμος Ηρακλείου, επισημαίνει με επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.
Επειδή, ο ναός βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης του Ηρακλείου και αποτελεί λόγω των στατικών του προβλημάτων, κίνδυνο για την ασφάλεια τόσο των επιχειρηματιών που λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους στο εσωτερικό του όσο και των περαστικών.
Επειδή, εξ’ αιτίας του ότι έχει κριθεί διατηρητέο κτήριο, κάθε παρέμβαση απαιτεί την προηγούμενη σχετική έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπ. Πολιτισμού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση αποκατάσταση του κτηρίου του Ναού του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή προκειμένου να μην αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια αλλά και να διασωθεί ένα μνημείο της πόλης του Ηρακλείου που σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στατικότητας.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης