Ζημιές από χαλαζόπτωση σε περιοχές του δήμου Γόρτυνας

Αριθμός πρωτ: 18329
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/6/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ζημιές από χαλαζόπτωση σε περιοχές του δήμου Γόρτυνας.

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε σε καλλιέργειες των περιοχών Σοκαρά, Αποϊνίου, Ασημίου και Πραιτωρίων του Δήμου Γόρτυνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, η έντονη χαλαζόπτωση της Τετάρτης 15 Ιουνίου 2011.
Συγκεκριμένα, το χαλάζι διάρκειας περίπου 20 λεπτών αλλά και η έντονη βροχόπτωση, κατέστρεψαν ολοσχερώς αμπέλια, ελιές και πολλές υπαίθριες καλλιέργειες λαχανικών, με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.
Επειδή, οι αγρότες των περιοχών αυτών είναι ανάστατοι και αγωνιούν για την εξέλιξη της οικονομικής τους κατάστασης, με δεδομένο και το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Επειδή, ο ΕΛΓΑ, ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, πρέπει να προβεί άμεσα στην εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι, με το νέο νόμο κανένας αγρότης δεν θα αδικείται σε περίπτωση καταστροφής της παραγωγής του.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Αν προτίθεται να δώσει σχετικές εντολές στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών στις καλλιέργειες των παραπάνω περιοχών του δήμου Γόρτυνας και να αποζημιωθούν οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από την πρόσφατη ισχυρή χαλαζόπτωση.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ