Καθίζηση του κλάδου των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων

Αριθμός πρωτ: 3117
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Καθίζηση του κλάδου των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Σε πρόσφατη συνάντηση των τεσσάρων Συνδέσμων των Εργοληπτικών Επιχειρήσεων της Κρήτης, συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος καθώς και το σύνολο των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων.
Η αυξανόμενη ανεργία στον κλάδο, το πρόβλημα της ολοκλήρωσης των εκκρεμών μελετών και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των έργων, η ανάγκη εξορθολογισμού του συστήματος τιμολόγησης, η αλλαγή του συστήματος ανάθεσης των έργων καθώς και η ανάγκη για ένα καινούργιο πρόγραμμα, είναι μερικά μόνο από τα σημαντικά ζητήματα που ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου να επιλυθούν και προβάλλει ο τοπικός τύπος.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων του Νομού Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα από την κυβέρνηση, για την ανάκαμψη του κλάδου.
Επειδή, η αποδεδειγμένη αδράνεια και η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης του κλάδου από την Πολιτεία περιορίζει την υλοποίηση μικρών έργων κυρίως στην ύπαιθρο και υπονομεύει την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες διαρθρωτικές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της Κρήτης, αλλά και ολόκληρος ο κλάδος στη χώρα μας.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης