Ηράκλειο, 13/12/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2010 στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και πήρε το δρόμο για την Ολομέλεια όπου και θα ξεκινήσει να συζητείται από το επόμενο Σαβ/ριακο.
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, παίρνοντας το λόγο επεσήμανε ότι ο φετινός προϋπολογισμός προσπαθεί να διαμορφώσει ένα διαφορετικό κλίμα απ’ αυτό που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας εξαιτίας των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, οι οποίες όχι μόνο οδήγησαν σε μια οικονομική καταστροφή αλλά, κυρίως, οδήγησαν σε μια απαξίωση της χώρας και στους εταίρους μας αλλά κυρίως και στις διεθνείς αγορές.
Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «καλείται από τη μία πλευρά να διαμορφώσει τις πολιτικές εκείνες που θα οδηγήσουν τη χώρα και την οικονομία σε μια ανάταξη αλλά και από την άλλη να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, εκείνο κυρίως που επιδιώκεται μέσα από τον Προϋπολογισμό είναι να υπάρξει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος.
Επίσης, ανέφερε ότι μέσω μίας σειράς πολιτικών που θα μπουν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση μέχρι την προσεχή άνοιξη, με αιχμή του δόρατος το φορολογικό νομοσχέδιο, θα γίνει ουσιαστικά το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί αν οι πολίτες νοιώσουν ότι αυτό που πληρώνουν είναι αυτό που πρέπει να πληρώσουν και ότι ο καθένας πληρώνει ανάλογα με τη δυνατότητά του, τότε ασφαλώς διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης πολιτών και κράτους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα και έχουν κυριαρχήσει απόψεις οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια ηττήθηκαν αλλά όμως τώρα ήρθε η ώρα να αποδείξει η προοδευτική σκέψη και στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο ότι υπάρχουν πολιτικές που, εάν εφαρμοσθούν σωστά, μπορεί να δώσουν θετικά αποτελέσματα.
«Είμαι σίγουρος ότι οι επιλογές της Κυβέρνησης και, κυρίως, η επιλογή που έχει να κάνει με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, είναι μια από τις σωστές επιλογές που μπορούν, πράγματι, να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό περιβάλλον. Ο Έλληνας από τη φύση του είναι δημιουργικός άνθρωπος και το έχουμε δει αυτό πολλές φορές στην πράξη».
Τέλος, ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε ότι οι τομείς που πρέπει να ενισχυθούν από τις δημόσιες επενδύσεις, είτε μέσω των προγραμμάτων της Ε.Ε., είτε μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι οι τομείς εκείνοι που έχουν και αειφορία, όπως είναι ο αγροτικός τομέας.
«Πρέπει να πατάμε σε γερά πόδια και γι’αυτό είναι ανάγκη να αναπτύξουμε τομείς που έχουν αειφορία και που δεν είναι ευάλωτοι (πχ. τουρισμός) από γεγονότα που μπορούν να συμβούν είτε στον περίγυρό μας, είτε εξαιτίας της οποιασδήποτε άλλης εξέλιξης. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι η Κυβέρνηση ενεργεί προς τη σωστή κατεύθυνση και γι’ αυτό ακριβώς υπερψηφίζω τον Προϋπολογισμό».