Υπέρβαση προϋπολογισμού κατασκευής του φράγματος Αποσελέμη

Αριθμός πρωτ: 45
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Υπέρβαση προϋπολογισμού κατασκευής του φράγματος Αποσελέμη.

Μετά από την επίσκεψη του υφυπουργού οικονομικών στις 28-05-09 στο φράγμα Αποσελέμη και τις δηλώσεις του σχετικά με την διάθεση ποσού 71.000.000,00 ευρώ επιπλέον του αρχικού προϋπολογισμού του έργου που ανερχόταν στα 114.000.000,00 ευρώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για την μεγάλη αυτή αύξηση του κόστους .
Το ποσό αυτό της αύξησης του κόστους του έργου, που σε ποσοστιαίες μονάδες αποτελεί μια αύξηση πάνω από 60% του αρχικού προϋπολογισμού, παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι η ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από το ταμείο συνοχής. Επιφυλάξεις εκφράστηκαν και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου που μιλά για ουσιαστικό διπλασιασμό του κόστους.
Επειδή η αύξηση του κόστους του έργου του φράγματος Αποσελέμη δεν δικαιολογείται αφού υπήρχε πρόσφατα επικαιροποιημένη μελέτη του έργου.
Επειδή την αύξηση αυτή ουσιαστικά θα την πληρώσουν οι έλληνες πολίτες μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό ,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

Να δικαιολογήσουν για ποιό λόγο αν και υπήρχε επικαιροποιημένη μελέτη του έργου, κρίθηκε απαραίτητη η τόσο μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού του και επιπλέον ποιά μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον παρόμοια αύξηση του κόστους του έργου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ