Προβλήματα και ελλείψεις σκάφών στους Λιμενικούς Σταθμούς της Κρήτης

Αριθμός πρωτ: 50
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα και ελλείψεις σκάφών στους Λιμενικούς Σταθμούς της Κρήτης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», χωρίς πλωτό μέσο παραμένουν οι λιμενικοί σταθμοί στο Καστρί του δήμου Βιάννου, στους Καλούς Λιμένες καθώς και στον σταθμό του Κόκκινου Πύργου, αλλά και μεγάλα προβλήματα έλλειψης καυσίμων παρατηρούνται στο λιμενικό σταθμό Ιεράπετρας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Το γεγονός αυτό οδηγεί σε λιγότερες περιπολίες του λιμενικού στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Κρήτης με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο κίνδυνος αύξησης της λαθρομετανάστευσης, αφού η λιμενική ετοιμότητα των σταθμών αυτών περιορίζεται στα εντελώς απαραίτητα.
Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρατηριούχος που προμηθεύει με καύσιμα το λιμενικό σταθμό Ιεράπετρας, προσφέρθηκε ο ίδιος να εφοδιάσει το σκάφος του λιμενικού, έστω και με πίστωση, προκειμένου να μη τεθεί θέμα ασφάλειας αγώνα γουιντ σερφινγκ που πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Ιτάνου.
Επειδή, η ακτογραμμή που καλύπτουν οι λιμενικοί αυτοί σταθμοί είναι μεγάλη και για το λόγο αυτό ο κίνδυνος αύξησης της λαθρομετανάστευσης είναι αυξημένος.
Επειδή, σύμφωνα και με τους επαγγελματίες αλιείς, οι θαλάσσιες περιπολίες στη περιοχή της Κρήτης έχουν μειωθεί δραστικά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ομαλή χρηματοδότηση των λιμενικών σταθμών της Κρήτης προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια προβλήματα που δημιουργούν τεράστια κενά στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στη περιοχή Νότιας της Κρήτης.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

Μιχάλης Καρχιμάκης



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ