Ανυπόστατες οι διαβεβαιώσεις αλλά και οι υποσχέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου για την ομαλή λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ)

Αριθμός πρωτ: 7196
Ημερομηνία κατάθεσης: 24/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανυπόστατες οι διαβεβαιώσεις αλλά και οι υποσχέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου για την ομαλή λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ).

Σε απάντηση της 14160/15-9-06 Ερώτησής μου, στην οποία επεσήμανα τα προβλήματα της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, διαβεβαιώνατε ότι έχει προσληφθεί το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό και δηλώνατε ότι η ομάδα της Καρδιοχειρουργικής είναι επαρκώς στελεχωμένη και μπορεί να αντιμετωπίζει τακτικά αλλά και έκτακτα περιστατικά.
Προφανώς τα παραπάνω είναι δικές σας μόνο διαπιστώσεις καθώς οι πραγματικές συνθήκες που επικρατούν είναι τελείως διαφορετικές.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπεύθυνος του τμήματος, καθηγητής κ.Χάσουλας, κάνει λόγο για κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενώ τονίζει το παράλογο του γεγονότος ότι, δύο χρόνια μετά την έναρξη καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στο ΠαΓΝΗ, η λειτουργία της κλινικής εξακολουθεί να στηρίζεται σε δανεικούς γιατρούς και άλλες κλινικές.
Ας σημειωθεί ότι, ασθενής με βαρύ περιστατικό εμφράγματος διακομίστηκε σε ιδιωτική κλινική, ενώ παραλίγο να ακυρωθεί προγραμματισμένη καρδιοχειρουργική επέμβαση λόγω απόσπασης ιατρού του τμήματος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Τα γεγονότα αυτά μαρτυρούν τη χαώδη και τραγική συνάμα κατάσταση που επικρατεί σε ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του μεγαλύτερου νοσοκομείου του νησιού, και ασφαλώς κάθε άλλο παρά ομαλή μπορεί να χαρακτηριστεί η λειτουργία του.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός :
1. Αν προτίθεται άμεσα να επανδρώσει την Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΠαΓΝΗ με τουλάχιστον 6 κρεβάτια εντατικής και το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε ποιες περαιτέρω ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να επιτευχθεί η πλήρης λειτουργία της.
2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του 4ου ορόφου του Β΄ κτιρίου του ΠαΓΝΗ για τη στέγαση της Καρδιολογικής και Καρδιοχειρουργικής και αν προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης