Καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων σε απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του φράγματος Ινίου.


Αριθμός πρωτ: 39
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων σε απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του φράγματος Ινίου

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν με ανακοίνωσή τους δεκάδες ιδιοκτήτες στην περιοχή του Ινίου Ηρακλείου, των οποίων οι περιουσίες δεσμεύτηκαν μεν για την κατασκευή του καταθλιπτικού αγωγού του φράγματος της περιοχής, χωρίς ωστόσο να έχουν αποζημιωθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Οι συγκεκριμένες περιοχές δεν περιλήφθηκαν εκ παραδρομής στην απόφαση κήρυξης της απαλλοτρίωσης το 1995 και ζητήθηκε το 1998 από τους ιδιοκτήτες τους η κατάληψη των ακινήτων τους, την οποία εκείνοι ανέχθηκαν, χωρίς να κινηθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης.
Όταν με καθυστέρηση κηρύχθηκε τελικά η απαλλοτρίωση των ακινήτων αυτών, η αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου δεν κατέθεσε εντός του 18μηνου τα χρήματα, με συνέπεια την αυτοδίκαιη ανάκληση των απαλλοτριώσεων.
Στη συνέχεια, με την υπ’ αριθμόν 2176/2004 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κηρύχθηκε εκ νέου απαλλοτρίωση, ωστόσο, μετά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων για την προσωρινή τιμή και την αναγνώριση των δικαιούχων, δεν έχει γίνει καμία πληρωμή μέχρι σήμερα.
Επειδή η κωλυσιεργία του Δημοσίου στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις έχει εξοργίσει τους κατοίκους του Ινίου.
Επειδή οι ιδιοκτήτες απειλούν με ανακατάληψη των περιουσιών τους και διακοπή της λειτουργίας του όλου έργου του φράγματος, εάν μέχρι τέλος Οκτωβρίου δεν έχουν κατατεθεί οι αποζημιώσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να παρέμβει ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις των ακινήτων που έχουν καταληφθεί εδώ και πολλά χρόνια για την κατασκευή του καταθλιπτικού αγωγού του φράγματος Ινίου, χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες τους αποζημιωθεί για την απώλεια των περιουσιών τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης