Καταγγελίες για ρουσφετολογικό τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών στη θυγατρική εταιρεία του ΟΑΕΔ. Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Στρατάκη, προς τον Υπ. Απασχόλησης.

Αριθμός πρωτ: 90
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες για ρουσφετολογικό τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών στη θυγατρική εταιρεία του ΟΑΕΔ.

Με σοβαρές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από συνδικαλιστικούς κύκλους των εκπαιδευτικών γίνεται λόγος για ρουσφετολογικό τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών στη θυγατρική εταιρεία του ΟΑΕΔ.
Επειδή τα 28 εκπαιδευτικά συγκροτήματα της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε. σε όλη τη χώρα αναμένεται να προσλάβουν 700 καθηγητές και ασκούνται πιέσεις για την πρόσληψη ημετέρων καθηγητών, οι λίστες των ονομάτων μάλιστα όπως καταγγέλλεται προέρχονται από την ίδια τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ.
Επειδή οι καταγγελίες είναι σοβαρές και ενισχύονται ακόμα περισσότερο από την απόφαση που υπάρχει, ήδη από το καλοκαίρι του 2004, για τη διαδικασία πρόσληψης των καθηγητών στα Δημόσια ΙΕΚ, που δίνει προτεραιότητα σε όσους καθηγητές είχαν προσληφθεί από τον ΟΑΕΔ κατά το Σεπτέμβριο του 1993.
Επειδή οι καταγγελίες για τον ρουσφετολογικό τρόπο δεν αφορούν μόνο τους καθηγητές αλλά ακόμα και τους σπουδαστές που επιθυμούν να εγγραφούν στα Δημόσια ΙΕΚ.
Επειδή με τον τρόπο αυτό απειλείται κάθε έννοια αξιοπιστίας που υπήρχε για την επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού στις μονάδες της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε., αφού με νόμο του 2001 καταρτίζεται πίνακας μοριοδότησης που βασίζεται στον τίτλο σπουδών, τις μεταπτυχιακές σπουδές, την επαγγελματική προϋπηρεσία του υποψηφίου και την τυχόν εκπαιδευτική προϋπηρεσία του, καθώς και σε κοινωνικά κριτήρια όπως πολύτεκνοι κ.α., ενώ τώρα η απόφαση για διδακτική προϋπηρεσία κατά το 1993 αποτελεί «φωτογραφική» διάταξη για τους ημετέρους.
Επειδή έχουν γίνει παράλληλα και καταγγελίες για παρόμοια «φωτογραφική» διάταξη σε σχέδιο νόμου, στις οποίες είχα αναφερθεί στην Ερώτησή μου 12942/17-7-06,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να δώσει εντολή προς τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ να μην κάνει χρήση της απόφασης, που η ίδια έχει πάρει από το καλοκαίρι του 2004 και η οποία εγκρίθηκε από τον τότε Υπουργό, με την οποία δίνεται προτεραιότητα για πρόσληψη στις μονάδες της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε. σε όσους καθηγητές είχαν προσληφθεί κατά τον Σεπτέμβριο του 1993, απειλώντας να ακυρώσει με τον τρόπο αυτό κάθε έννοια αξιοκρατίας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)