Καταγγελίες του κλάδου των ξεναγών

Αριθμός πρωτ: 7096
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες του κλάδου των ξεναγών.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί, με προεξέχον εκείνο των παράνομων ξεναγήσεων καθώς και της επιβεβλημένης στήριξης και εξυγίανσης του κλάδου από την πολιτεία.
Οι ξεναγοί καταγγέλλουν αφενός άτομα τα οποία πραγματοποιούν ξεναγήσεις κατόπιν μιας απλής άδειας, μην έχοντας καμία σχέση με την κατάρτιση που οφείλει να έχει ένας επαγγελματίας ξεναγός και αφετέρου το ιδιότυπο καθεστώς που εφαρμόζεται σε όλη την Κρήτη και όχι μόνο, συνταξιούχοι ξεναγοί να εξακολουθούν να εργάζονται παράνομα.
Στην απάντηση της 3712/30-1-07 σχετικής Ερώτησής μου αναφέρεται πως το Υπουργείο παρακολουθεί συνολικά την παροχή υπηρεσιών στο χώρο της ξενάγησης και πως θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες αν κριθεί αναγκαίο. Εντούτοις, ενώ από τις συνεχείς καταγγελίες των επαγγελματιών ξεναγών κρίνεται παραπάνω από αναγκαία η παρέμβαση του Υπουργείου, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Επειδή πολλοί επαγγελματίες ξεναγοί παραμένουν άνεργοι εξαιτίας της εισχώρησης στον κλάδο «πειρατών», οι οποίοι συνοδεύουν παράνομα γκρουπ αλλοδαπών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία χωρίς να έχουν λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση.
Επειδή, όπως υποστηρίζουν οι ξεναγοί, η Τουριστική Αστυνομία η οποία είναι η αρμόδια για την πάταξη των παράνομων ξεναγήσεων, δεν εξετάζει ενδελεχώς τις επώνυμες καταγγελίες.
Επειδή το δικαίωμα της οικονομικής, επαγγελματικής ελευθερίας και ισότητάς τους προσβάλλεται κατάφωρα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να λάβει δραστικά μέτρα και ποια, προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο των παράνομων ξεναγήσεων, το οποίο πλήττει τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα του κλάδου των επαγγελματιών ξεναγών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης