Χρηματοδότηση της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού για την εύρυθμη λειτουργία του Φράγματος Φανερωμένης


Αριθμός πρωτ: 11360
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/6/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού για την εύρυθμη λειτουργία του Φράγματος Φανερωμένης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Μεσσαράς (Αντίλαλος της Μεσσαράς 30-5-06), το πολύ σημαντικό αρδευτικό έργο του Φράγματος Φανερωμένης, δεν έχει ξεκινήσει δυστυχώς με τους καλύτερους οιωνούς, λόγω της πολύ χαμηλής αποταμίευσης νερού.
Έτσι, το νερό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής στο φράγμα δεν ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια κυβικά, ποσότητα πολύ μικρότερη από αυτή που υπολογιζόταν αρχικά και οπωσδήποτε ανεπαρκή για την άρδευση της πεδιάδας της Μεσσαράς.
Ένας από τους λόγους που συμβάλλουν στην καθόλου ομαλή λειτουργία του έργου, είναι η έλλειψη χρηματοδότησης για την κατασκευή σημαντικών βοηθητικών έργων. Έχω ήδη επισημάνει (Ερωτήσεις 3948/8-10-04 και 8755/11-3-05) την έλλειψη αγωγών σύνδεσης με τα υπάρχοντα δίκτυα άρδευσης.
Σημαντικό πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με την εκτροπή του Πλατύ ποταμού, έργο που κρίνεται απαραίτητο για την αποταμίευση ικανών ποσοτήτων νερού στο φράγμα. Επειδή από τον Πλατύ ποταμό 50 εκατομμύρια κυβικά νερού καταλήγουν ετησίως στη θάλασσα, ενώ θα μπορούσαν, εάν χρηματοδοτούνταν η εκτροπή, να αποθηκεύονται στο φράγμα, που θα ήταν έτσι γεμάτο.
Επειδή εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα και δεν υπάρξει χρηματοδότηση από την πολιτεία, το φράγμα Φανερωμένης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπολειτουργεί λόγω των περιόδων χαμηλών βροχοπτώσεων.
Επειδή με παλαιότερη Ερώτησή μου (544/17-7-01) είχα αποσπάσει τη δέσμευση του Υπουργείου για την ένταξη του έργου στα υπό κατάρτιση προγράμματα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπολειτουργίας του φράγματος Φανερωμένης σε περιόδους χαμηλών βροχοπτώσεων, δρομολογώντας την κατασκευή του έργου της εκτροπής του Πλατύ ποταμού.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης