Αγνόηση προβλημάτων των ΑμΕΑ από τον ΟΛΗ

Αριθμός πρωτ: 141
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Αγνόηση προβλημάτων των ΑμΕΑ από τον ΟΛΗ.

Στην ολοκληρωτική αδιαφορία του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου αποδίδουν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες την έλλειψη υποδομών εξυπηρέτησης τους στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (13368/27-6-07, 5016/1-3-07) έχω επισημάνει τη διαιώνιση των προβλημάτων των εν λόγω συμπολιτών μας, κυρίως όσων κατοικούν σε νησιωτικές περιοχές, εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων υποδομών τόσο σε λιμάνια όσο και πλοία. Και ενώ στις απαντήσεις δεσμεύεστε για τη δημιουργία των υποδομών εξυπηρέτησης των ΑμΕΑ από τους Οργανισμούς Λιμένων, στο λιμάνι του Ηρακλείου καμία ολοκληρωμένη παρέμβαση δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, σήματα για χώρους στάθμευσης των ΑμΕΑ και διαγραμμίσεις δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν οι αναγκαίες ράμπες και αναβατήρες για την είσοδό τους στους εσωτερικούς χώρους του λιμανιού, καθώς και ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες, αλλά ακόμη και η πόρτα του επιβατικού σταθμού ανοίγει με μεγάλη δυσκολία. Αυτά είναι, μεταξύ των άλλων, μερικά από τα προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά των ΑμΕΑ.
Επειδή είναι υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίζει την πρόσβαση των ΑμΕΑ στο λιμάνι του Ηρακλείου, αλλά και σε όλους τους δημόσιους χώρους.
Επειδή το καθεστώς έννομης προστασίας των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ στον τομέα των θαλάσσιων και πλωτών μεταφορών, προβλέπεται τόσο από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο όσο και από την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν πρόκειται να δώσει εντολή στον ΟΛΗ προκειμένου να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές εξυπηρέτησης των ΑμΕΑ στο Λιμάνι του Ηρακλείου, για να σταματήσει η περιθωριοποίηση και η αντιμετώπισή τους ως πολιτών δεύτερης κατηγορίας.

Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης