Ανεκπλήρωτες εξαγγελίες για επείγοντα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού στο Ηράκλειο

Αριθμός πρωτ: 3389
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/8/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Ανεκπλήρωτες εξαγγελίες για επείγοντα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού στο Ηράκλειο

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχω αναφερθεί στην ανάγκη να επιλυθούν κρίσιμα για την πόλη του Ηρακλείου ζητήματα, τα οποία αφορούν τόσο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης όσο και τον αθλητισμό.
Ενώ οι εξαγγελίες κατά την υπουργική επίσκεψη στο Ηράκλειο τον περασμένο Μάιο ήταν πλουσιοπάροχες, τρεις μήνες μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, και η δημοτική αρχή του Ηρακλείου είναι έντονα προβληματισμένη.
Σε σχετική επιστολή του Δημάρχου Ηρακλείου επισημαίνονται μεταξύ άλλων ανεπίλυτων ζητημάτων:
– η παραχώρηση του Παγκρήτιου Σταδίου, για την οποία υπήρξε δέσμευση, η οποία δεν τηρήθηκε, ότι η συμφωνία θα υπογραφόταν στις 4 Ιουλίου.
– η μελέτη για τον επανακαθορισμό των αρχαιολογικών ζωνών της Κνωσσού, για την οποία επίσης υπήρξε δέσμευση, η οποία δεν τηρήθηκε, για απάντηση μέχρι τις 30 Ιουνίου.
– η χρηματοδότηση της μουσειολογικής μελέτης και των λοιπών απαιτούμενων εργασιών για τη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
– η χρηματοδότηση της προγραμματικής σύμβασης Δήμου-ΥΠ.ΠΟ.
– η απαλλοτρίωση του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος «Αθηνά».
Παράλληλα, εκφράζεται έντονη δυσφορία προς την πολιτική ηγεσία για την απομάκρυνση της Διευθύντριας του Μουσείου, γεγονός το οποίο επισημαίνεται πως θα έχει αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια για την επαναλειτουργία του Μουσείου.
Επειδή η επιστολή του Δημάρχου Ηρακλείου αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της κωλυσιεργίας στην εκπλήρωση των εξαγγελιών, και η πολιτική ηγεσία τίθεται προ των ευθυνών της για άλλη μια φορά,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί στην ταχεία υλοποίηση των εξαγγελιών τις οποίες έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ηράκλειο, απαντώντας στην έκκληση του Δημάρχου Ηρακλείου να επιλύσει κρίσιμα θέματα αρμοδιότητάς του Υπουργείου, τα οποία επηρεάζουν άμεσα χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης