Αποζημίωση αγροτών Νομού Ηρακλείου για τις καταστροφές που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών

Αριθμός πρωτ: 5468
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση αγροτών Νομού Ηρακλείου για τις καταστροφές που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Επιβεβλημένη είναι η άμεση αποζημίωση των αγροτών του Νομού Ηρακλείου, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη τις τελευταίες μέρες.
Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο εντοπίζονται κυρίως στη Μεσσαρά ενώ ζημιές προκλήθηκαν στα οπωροκηπευτικά και στα θερμοκήπια του Τυμπακίου.
Επειδή η καταγραφή των ζημιών πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ να απεικονίζουν το πραγματικό μέγεθος των ζημιών.
Επειδή οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου είναι επιφυλακτικοί, καθώς, όπως έχω επανειλημμένα έχω επισημάνει και τελευταία με την 4745/18-1-08 Ερώτησή μου, οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν είναι πενιχρές και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και την αντικειμενική αξία της παραγωγής που καταστρέφεται κάθε φορά.
Επειδή πολλοί είναι οι αγρότες του Νομού που δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις που δικαιούνται αν και έχουν παρέλθει οι προθεσμίες που τίθενται και έχουν αθετηθεί οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιώσει άμεσα τους πληγέντες αγρότες του Νομού Ηρακλείου των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημίες από την πρόσφατη επικράτηση ακραίων καιρικών φαινομένων και στην Κρήτη, και με ποιο χρονοδιάγραμμα πρόκειται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους καλλιεργητές.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ