Αποζημίωση ελαιοπαραγωγών της Μεσσαράς από την πυρκαγιά του 2005

Αριθμός πρωτ: 7472
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση ελαιοπαραγωγών της Μεσσαράς από την πυρκαγιά του 2005.

Την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, των οποίων τα ελαιόδενδρα είχαν καταστραφεί από την πυρκαγιά της 4ης Αυγούστου του 2005 στις περιοχές Τυμπάκι Καμηλάρι, Σίβα, Κουσέ, Λίσταρο και Μονή Οδηγητρίας, ζητάει για μία ακόμα φορά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσαράς.
Με την 12865/13-07-06 Ερώτησή μου είχα επισημάνει την απόγνωση στην οποία είχαν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, αφού μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 4ης Αυγούστου 2005 και παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές τους προς το Υπουργείο, κανείς από αυτούς δεν έχει αποζημιωθεί.
Η απάντηση της ως άνω Ερώτησης μου ο ΕΛΓΑ αναφέρει πως «οι ζημιές που προξενήθηκαν από την πυρκαγιά της 4ης Αυγούστου 2005 σε φυτικό κεφάλαιο (ελαιόδενδρα) της περιοχής Μεσσαράς δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ», ωστόσο «ο ΕΛΓΑ έχει συντάξει και έχει υποβάλλει για έγκριση στην Ε.Ε. πρόγραμμα, στο οποίο συγκεντρώνονται όλα τα αιτήματα για ζημιές από πυρκαγιές όλης της χώρας από το 2003 έως το 2005», συμπεριλαμβανομένων και αυτών της πυρκαγιάς της 4ης Αυγούστου. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, καταλήγοντας, δεσμευόταν για τις οικονομικές ενισχύσεις που θα καταβάλλονταν στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς το συντομότερο δυνατό, εφόσον εγκριθεί η πληρωμή τους από την Ε.Ε.
Επειδή ένας χρόνος και εννέα μήνες έχουν περάσει και καμία ενημέρωση δεν έχουν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσαράς σχετικά την καταβολή των αποζημιώσεων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο ΕΛΓΑ προκειμένου να διασφαλίσει τις αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών από την πυρκαγιά της 4ης Αυγούστου 2005 από το σχετικό πρόγραμμα της Ε.Ε., και με ποιο χρονοδιάγραμμα πρόκειται να καταβληθούν οι οικονομικές αυτές ενισχύσεις στους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσαράς.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης