Διευρύνεται η βεβαιότητα και η απαισιοδοξία των ελληνικών νοικοκυριών

Αριθμός πρωτ: 13026
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/1/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Διευρύνεται η βεβαιότητα και η απαισιοδοξία των ελληνικών νοικοκυριών.

Στην από 8-7-08/277 Ερώτησή μου είχα επισημάνει, σύμφωνα με την τότε δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, ότι οι Έλληνες είναι από τους πλέον απαισιόδοξους Ευρωπαίους , αφού επτά στους δέκα πιστεύουν ότι η ζωή τους στο μέλλον θα χειροτερέψει και ότι το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών θα διευρύνεται.
Ωστόσο και με την 7277/7-10-08 Ερώτησή μου τόνιζα ότι η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία των ελληνικών νοικοκυριών για την οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν έχει πλέον παγιωθεί, γεγονός που καταγράφουν όλες οι έρευνες που πραγματοποιούνται για το εν λόγω ζήτημα, αλλά αποδεικνύει και η πραγματικότητα.
Σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Έλληνες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση δυσαρέσκειας με ποσοστό 90% σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 69%.
Επειδή πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η απογοήτευση που υπάρχει για την κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα σε ποσοστό 92% , ενώ την πρωτιά κατέχουμε και ως προς τη δυσφορία των Ελλήνων για την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας σε ποσοστό 76% , με μέσο όρο στην Ε.Ε. 51%.
Επειδή η απαισιοδοξία και η αβεβαιότητα των Ελλήνων συνεχώς διευρύνεται διαχρονικά και κυρίως και σε άλλους βασικούς τομείς όπως το κόστος διαβίωσης , οι ανισότητες , η φτώχεια , η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, παροχή συντάξεων κ.τ.λ.
Επειδή η απαισιοδοξία των Ελλήνων δεν είναι μια συγκυριακή κατάσταση που συνοδεύεται από τη διεθνή αρνητική οικονομική συγκυρία, αλλά είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των τελευταίων χρόνων, όπως έχω επισημάνει με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί έγκαιρα όλα τα απαιτούμενα μέτρα.
Επειδή η ανησυχία των πολιτών στο Νομό Ηρακλείου είναι μεγάλη και αυτό γίνεται αντιληπτό στην καθημερινή επαφή με τους πολίτες,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Ποια συγκεκριμένα μέτρα και πότε, προτίθεται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με την οικονομική δυσχέρεια στα ελληνικά νοικοκυριά.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης