Εισοδηματική ενίσχυση των Ατόμων με Αναπηρία

Αριθμός πρωτ: 713
Ημερομηνία: 15/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Εισοδηματική ενίσχυση των Ατόμων με Αναπηρία.

Με υπόμνημά της η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία επισημαίνει την ανάγκη ύπαρξης θεσμικών εγγυήσεων, οι οποίες θα παρέχουν ουσιαστική εξασφάλιση των δικαιούχων προς εισοδηματική ενίσχυση, Ατόμων με Αναπηρία.
Επειδή η επιδοματική πολιτική αποτελεί έναν από τους κυριότερους άξονες κοινωνικής προνοιακής πολιτικής για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ΑμεΑ και απαιτείται η ύπαρξη θεσμικών εγγυήσεων που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική εξασφάλιση των δικαιούχων.
Επειδή η καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τα ΑμεΑ είναι ζήτημα υψίστης σημασίας, αφού σύμφωνα με τις μελέτες που καταγράφονται τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο τα ΑμεΑ αλλά και οι οικογένειες τους αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στη φτώχεια και των κοινωνικό αποκλεισμό.
Επειδή η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στα ΑμεΑ, το οποίο θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, με δεδομένο ότι το έχουν απόλυτη ανάγκη αφού τα άτομα αυτά εξαιτίας της αναπηρίας τους ή της πάθησής τους βιώνουν πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα.
Επειδή η Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό εμπαίζει τους πολίτες και δεν προβαίνει σε άμεση και ξεκάθαρη πρωτοβουλία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται να προτείνει νομοθετικό πλαίσιο για τη θεσμοθέτηση εγγυήσεων που θα έχουν ως στόχο την ουσιαστική εξασφάλιση των δικαιούχων προς επιδοματική πολιτική, Ατόμων με Αναπηρία.
2) Εάν προτίθεται και πότε, να νομοθετήσει την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα Άτομα με Αναπηρία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης