Επίσπευση διαδικασιών για την εξεύρεση προσωρινής λύσης σχετικά με τη μετεγκατάσταση του ιχθυεμπορίου χονδρικής

Αριθμός πρωτ: 15214
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Επίσπευση διαδικασιών για την εξεύρεση προσωρινής λύσης σχετικά με τη μετεγκατάσταση του ιχθυεμπορίου χονδρικής.

Με την 13095/28-5-08 Ερώτησή μου είχα αναφερθεί στην επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης προσωρινής λύσης για τη μετεγκατάσταση του χονδρεμπορίου αλιευμάτων από το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου πρόκειται να ξεκινήσουν από το Δήμο άμεσα εργασίες ανάπλασης, σε χώρους εντός του λιμένα, όπως προτείνουν οι ιχθυέμποροι, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους, αλλά και να μη διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με ψάρια.
Όπως αναφέρεται στην απάντηση της ως άνω Ερώτησης, «ο ΟΛΗ δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα λειτουργίας ιχθυεμπορίου σε χώρο εντός της ζώνης του λιμένα Ηρακλείου, το οποίο όμως απαιτεί την κατασκευή υπόστεγου 300 τ.μ. και χερσαία εγκατάσταση ψυγείων, υποδομή φύλαξης αλιευμάτων, ηλεκτρικό και υδραυλικό δίκτυο κ.α.». Το αίτημα, όπως επισημαίνεται, θα εξεταστεί σε προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΛΗ ΑΕ, ενώ εκτιμάται ότι «απαιτείται σχετική χρηματοδότηση, έγκριση μελετών και δημοπράτηση με χρονοδιάγραμμα πέραν των τεσσάρων μηνών».
Επειδή χάθηκε και εξακολουθεί να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τις πάνω από 300 οικογένειες που εργάζονται και τροφοδοτούν την ψαραγορά του Ηρακλείου, οι οποίες κινδυνεύουν να μείνουν δίχως επαγγελματική στέγη, μέχρις ότου κατασκευαστούν μελλοντικά οι νέες εγκαταστάσεις της ιχθυαγοράς.
Επειδή οι ιχθυέμποροι αγωνιούν εδώ και μήνες για το αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον τους και έχουν περιέλθει πλέον σε απόγνωση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΟΛΗ προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες και να εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση σχετικά με την προσωρινή μετεγκατάσταση του ιχθυεμπορίου χονδρικής εντός της παραλιακής ζώνης, όπως προτείνουν οι έμποροι, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα βιοπορισμού για τις 300 οικογένειες που εργάζονται στην ψαραγορά, αλλά και να μη διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία της πόλης με αλιεύματα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης