Καθυστέρηση στην βελτίωση του οδικού άξονα Ηράκλειο-Μεσαρά

Αριθμός πρωτ: 14697
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/2/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση στην βελτίωση του οδικού άξονα Ηράκλειο-Μεσαρά.

Στην Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, στην 10279/19-11-08 κοινή Ερώτηση όλων των βουλευτών του νομού Ηρακλείου, σχετικά με τα έργα στον οδικό άξονα Ηράκλειο-Μεσαρά, με αφορμή και τις τότε δυναμικές κινητοποιήσεις των νέων των θιγόμενων περιοχών του νομού Ηρακλείου, αναφέρεται ότι:
«…για το τμήμα από Εσταυρωμένο (Χ.Θ. 0+000) μέχρι ισόπεδο κόμβο Σταυρακίων (Χ.Θ. 10+140) υπάρχει εγκεκριμένη από την Περιφέρεια Κρήτης μελέτη οδοποιίας, που προβλέπει διαχωριστικό στηθαίο και δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με κατασκευή παράπλευρων οδών εκατέρωθεν. Πιο αναλυτικά στο τμήμα από Εσταυρωμένο (Χ.Θ. 0+000) μέχρι ισόπεδο κόμβο Γουρνών (Χ.Θ. 2+415) υπάρχει εγκατεστημένη εργολαβία για την υλοποίηση της παραπάνω μελέτηςμε ταυτόχρονη κατασκευή του ισόπεδου κυκλικού κόμβου Γουρνών και προθεσμία περαίωσης την 22-12-08, ενώ για το τμήμα από ισόπεδο κόμβο Γουρνών μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Σταυρακίων (Χ.Θ. 10+140) απαιτείται η διάθεση πίστωσης περίπου 20.000.000,00 € για τη δημοπράτηση του έργου και την ολοκλήρωση της παραπάνω μελέτης με κατασκευή των απαραίτητων ισόπεδων κυκλικών κόμβων Γουρνών, Αθανάτων, Δαφνών και Σταυρακίων».
Επειδή μέχρι σήμερα, αν και έχουν παρέλθει δύο σχεδόν μήνες από την υποτιθέμενη ημερομηνία περαίωσης του εν λόγω έργου, τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί και ο δρόμος εξακολουθεί να είναι ένα εργοτάξιο.
Επειδή το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, διαμαρτύρεται έντονα για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο πολλοί νέοι, εξαιτίας του επικίνδυνου αυτού οδικού άξονα.
Επειδή οι νέοι είναι απογοητευμένοι από την στάση της πολιτείας, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και τις απαντήσεις του Υπουργείου για ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται για βελτίωση του δρόμου Ηράκλειο-Μεσαρά, δεν προχωράει τίποτα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τμήμα Εσταυρωμένος-κόμβος Γουρνών, από το οποίο διέρχονται καθημερινά χιλιάδες οδηγοί και αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα του οδικού άξονα Ηράκλειο-Μεσαρά.
2) Πότε προβλέπεται να διετεθεί η απαιτούμενη πίστωση των 20.000.000 €, για το τμήμα από τον κόμβο Γουρνών μέχρι τον κόμβο Σταυρακίων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης