Λήξη προθεσμίας εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων μετά τον έλεγχο υγείας (check up) της νέας ΚΑΠ

Αριθμός πρωτ: 2
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/6/2009

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Λήξη προθεσμίας εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων μετά τον έλεγχο υγείας (check up) της νέας ΚΑΠ.

Η 1η Αυγούστου αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία που πρέπει να αποφασίσει η χώρας μας πώς θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με βάση τις ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν τον περασμένο χρόνο με τον έλεγχο υγείας της ΚΑΠ.
Στο μεταξύ, παρά το ότι οι εθνικές αυτές επιλογές-αποφάσεις που θα δεσμεύουν για τα προσεχή τέσσερα χρόνια την Ελλάδα και τους αγρότες, κανείς ουσιαστικός διάλογος δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και το διάστημα που μεσολαβεί είναι στην πράξη ελάχιστο.
Επειδή οι επιλογές αυτές αποτελούν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις που αφορούν:
– Τη δυνατότητα (προαιρετικά) να μην καταβάλλονται κοινοτικές επιδοτήσεις στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
– Τη μη καταβολή υποχρεωτικά κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες που εισπράττουν μέχρι 100€(που μπορεί να γίνουν και 400€) ή καλλιεργούν λιγότερα από 10 στρέμματα που μπορεί να μειωθούν στα 4 στρ.
– Την αντικατάσταση του μοντέλου καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης με βάση τα ιστορικά δικαιώματα με το μοντέλο της περιφερειοποίησης.
– Την χορήγηση ενισχύσεων σε συγκεκριμένους τύπους γεωργίας.
– Την κατά προτεραιότητα διάθεση των δικαιωμάτων σε νέους αγρότες κλπ.
– Τη διατήρηση ή κατάργηση των ποιοτικών παρακρατημάτων.

Επειδή οι αποφάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές και οι αγρότες τους οποίους αφορούν, ούτε έχουν ενημερωθεί, ούτε έχει γίνει σχετικός διάλογος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα με δεδομένη την πίεση του χρόνου αφού οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν μέχρι την 1η Αυγούστου και είναι ιδιαίτερα κρίσιμες γιατί δεν θα μπορούν να αλλάξουν τα προσεχή τέσσερα χρόνια.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης