Να συμπεριληφθεί και η πτηνοτροφία στα ισοζύγια κρέατος

Αριθμός πρωτ: 18917
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/5/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Να συμπεριληφθεί και η πτηνοτροφία στα ισοζύγια κρέατος.

Η τριτοβάθμια κλαδική συνεταιριστική οργάνωση ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ, ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών, με επιστολή τους, εκφράζουν τη διαφωνία τους με την εξαίρεση του πτηνοτροφικού κλάδου από τα ισοζύγια κρέατος (αγορές-πωλήσεις).
Συγκεκριμένα, ζητούν να τροποποιηθεί η κοινή υπουργική απόφαση (282441/3.4.2009, ΦΕΚ 631/3-3-2009), με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες για την τήρηση μηνιαίων ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων βόειου, χοίρειου και αιγοπρόβειου κρέατος και να συμπεριληφθεί σε αυτήν ο πτηνοτροφικό κλάδος και συγκεκριμένα το κρέας πουλερικών και τα βρώσιμα αυγά.
Επειδή, όπως επισημαίνουν οι πτηνοτροφικοί φορείς, η ελληνική πτηνοτροφία, είναι σημαντικός κλάδος του αγροτικού τομέα και παρέχει σχετική αυτάρκεια στην εγχώρια αγορά με προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, που καλύπτουν όλες τις ελληνικές και ευρωπαϊκές απαιτήσεις.
Επειδή, τα κρούσματα παράνομων εισαγωγών πτηνοτροφικών προϊόντων στην αγορά, παραπλανούν τους καταναλωτές και πλήττουν όλο το κύκλωμα της ελληνικής πτηνοτροφίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Εάν προτίθεται να τροποποιήσει την Υπουργική Απόφαση προκειμένου να διενεργούνται ισοζύγια κρέατος και στον πτηνοτροφικό κλάδο.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης