Ομιλία Μ.Στρατάκη κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, «Προστασία Δανειοληπτών και άλλες διατάξεις»

22 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, «Προστασία Δανειοληπτών και άλλες διατάξεις», επεσήμανε τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες είναι υπέρ των τραπεζών και όχι υπέρ των ελληνικών νοικοκυριών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Όπως επεσήμανε, το πρώτο που όφειλε να κάνει η Κυβέρνηση της Ν.Δ., δια στόματος του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών είναι να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό για την οδυνηρή θέση που τους έχει οδηγήσει τόσο η χρεοκοπία του μοντέλου που πρέσβευε η Κυβέρνηση, όσο και η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας.

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση γιατί, παρά τις επανειλημμένες πρωτοβουλίες και προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, τόσο το 2006 όσο και το 2008, για τα μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών στη χώρα μας αλλά και την εν γένει προστασία τους, δεν προέβη σε καμιά ενέργεια και για το λόγο αυτό θεωρεί εμπαιγμό τη σημερινή, δήθεν προσπάθεια προστασίας των υπερχρεωμένων ελληνικών νοικοκυριών.

Ο κ.Στρατάκης επέκρινε επίσης τη στάση της Κυβέρνησης για την ασυνέπεια που επιδεικνύει προς τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς τα μέτρα που εξαγγέλλει και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει είναι προς τη στήριξη των τραπεζών και μόνο, όπως τα 28 δις ευρώ και δεν προέβαλλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ως όφειλε, την υιοθέτηση κοινών μέτρων και προτάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την από κοινού και συνολικά αντιμετώπιση της κρίσης που υπάρχει.

Αναφορικά με τη ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση με το παρών Σχέδιο Νόμου σχετικά με τις κατασχέσεις των κατοικιών των δανειοληπτών, η χρησιμοποίηση του όρου μοναδική κατοικία και όχι την κύρια κατοικία δείχνει το έμπρακτο, κατά τα άλλα, ενδιαφέρον της Κυβέρνησης προς τους αναξιοπαθούντες που χάνουν τα σπίτια τους, παρά τις προτάσεις της ΟΚΕ και των κοινωνικών φορέων.

Κατέδειξε με στοιχεία τη ζοφερή κατάσταση που υπάρχει σήμερα και είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Κυβέρνησης τα πέντε τελευταία χρόνια, καθώς τα δάνεια στη χώρα μας προσεγγίζουν το 50% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα ο ρυθμός των καταθέσεων έχει μειωθεί δραματικά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Τέλος ο κ. Στρατάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση για τις τεράστιες ευθύνες που έχει αλλά και την ανευθυνότητα που επιδεικνύει σχετικά με την υπερχρέωση των νοικοκυριών, καθώς ως εισηγητής τότε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη δέσμη μέτρων που είχαν προταθεί για την ουσιαστική προστασία των δανειοληπτών, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν από την Κυβέρνηση, χάνοντας έτσι την ευκαιρία της έγκαιρης αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος, αλλά αντικρούστηκαν με το επιχείρημα της κινδυνολογίας.