Ομιλία Μ.Στρατάκη στη Βουλή για τις εισπρακτικές εταιρείες

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις», επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έρχεται με αυτό το σχέδιο νόμου να ρυθμίσει τις παραβάσεις των εισπρακτικών εταιρειών, αλλά στην ουσία δεν γίνεται καμία αναφορά για τιμωρία και για συγκεκριμένες παραβάσεις. Και βέβαια, γίνεται ουσιαστικά νομιμοποίηση παράνομων ενεργειών αλλά και η παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
Σύμφωνα και με τους εκπροσώπους των κατανωλωτών, εάν οι τράπεζες λειτουργούσαν σωστά, εάν έπαιρναν, δηλαδή, προσωπικό, αυτές οι εισπρακτικές εταιρείες θα μπορούσαν να καταργηθούν.
«Διότι αλίμονο, ποιός δεν ξέρει ότι οφείλει εκεί που οφείλει. Όλοι το ξέρουμε. Και τώρα θεσμοθετούμε ένα πλαίσιο να κάνουμε εταιρείες για να γνωστοποιεί στους οφειλέτες ότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, λες και δεν το ξέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Στρατάκης.
Όμως για να εισπράξουν οι τράπεζες βεβαιωμένες οφειλές, πρέπει να έχουν οι οφειλέτες να δώσουν τα χρήματα. Εάν δεν έχουν οι οφειλέτες να δώσουν χρήματα, ασφαλώς όλες αυτές οι απαιτήσεις οι οποίες υπάρχουν, είναι στην πράξη επισφαλείς απαιτήσεις. Επομένως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει το πραγματικό πρόβλημα που υφίσταται, ποιά είναι δηλαδή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους δανειολήπτες από την γενικότερη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.
Μόνο το Φεβρουάριο είχαμε αύξηση των ακάλυπτων επιταγών κατά 140%, όταν έχουμε μόνο τον τελευταίο χρόνο τη δημιουργία 530.000 νεόπτωχων, ανθρώπων δηλαδή που έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, επομένως είναι λογικό να δημιουργηθούν και στις τράπεζες επισφαλείς απαιτήσεις, κάτι που η κυβέρνηση δεν το αντιμετωπίζει ευθέως, όπως επιβάλλεται.
Η ελληνική οικονομία βουλιάζει μέρα με τη μέρα και σήμερα τα Ταμεία,
δυστυχώς, δεν θα είχαν να δώσουν ούτε τις συντάξεις, εάν αφήναμε να προχωρήσει και δεν ανακαλύπταμε αυτό το σκάνδαλο που έβαλε πραγματικά ένα μεγάλο φρένο.
Ο κ.Στρατάκης, τόνισε, σε σχέση με την τροπολογία για τους συμβασιούχους της Ακρόπολης, ότι «σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους υπάρχουν προβλήματα, όπως πχ στην Κνωσό η οποία από τις 15.00 και μετά δεν λειτουργεί, κάτι που σημαίνει στην πράξη ότι όλοι αυτοί οι επισκέπτες που έρχονται με πλοία, με τις κρουαζιέρες, και θέλουν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο -γιατί γι’ αυτό έρχονται οι περισσότεροι- δεν μπορούν να το κάνουν».
«Άρα, λοιπόν, αυτές οι ρυθμίσεις, όπως και το νομοσχέδιό σας, είναι εντελώς αποσπασματικές αλλά πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε έτσι, εσείς κύριοι της Κυβέρνησης, αλλά το παραποιείτε κιόλας. Προσέξτε όμως. Εσείς δεν είστε μόνο το παρελθόν, είστε το καταστροφικό χθες και το αδιέξοδο σήμερα. Ενώ εμάς κατηγορείτε για το χθες, εμείς σας δηλώνουμε ότι είμαστε το δημιουργικό προχθές και το ελπιδοφόρο αύριο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα σας διαγράψει ο ελληνικός λαός την ώρα που πρέπει», κατέληξε ο κ.Στρατάκης.