Ομιλία Μ.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ (2/2/2011)

3/2/2011

Δεκτή η τροπολογία Στρατάκη για την εταιρεία “Υποδομές Κρήτης ΑΕ”, στα πρότυπα της “Εγνατία Οδός ΑΕ”.
“Όχι άλλες καθυστερήσεις γιατί εκθέτουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Νέα δεδομένα για τα αεροδρόμια της χώρας, το σχέδιο νόμου για την ΥΠΑ”.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: “Αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις” τόνισε ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πράξη εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά τώρα, έστω και καθυστερημένα, γίνεται πραγματικότητα και συμβάλει στη διαμόρφωση νέων δεδομένων για τα αεροδρόμια της χώρας.
Ταυτόχρονα, με το σχέδιο νόμου προχωράμε στην αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) η οποία ακολουθεί τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και προσαρμόζεται στον «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό», καθώς και σε όσα προκύπτουν από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ.Στρατάκης απάντησε, επίσης, στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι οι αλλαγές στα αεροδρόμια θα τα κάνουν ενδεχομένως πιο ακριβά, με το ερώτημα ότι “αν ήταν όντως τόσο φθηνά, γιατί μέχρι σήμερα δεν έγιναν τα μεγαλύτερα «τσαρτεράδικα», όπως συνηθίζονται να λένε;”.
“Για να πάμε, όμως, σε ποιοτικό τουρισμό, ασφαλώς θα πρέπει τα περιφερειακά αεροδρόμια να αποτελέσουν κυψέλες προβολής αλλά και πολλές φορές να υπάρχει και διάθεση των τοπικών προϊόντων, εάν πραγματικά θέλουμε να συνδέσουμε τον τουρισμό με την τοπική παραγωγή, με αυτό που έχει να κάνει με ό,τι παράγεται στη χώρα μας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Είναι πολύ σημαντική, επίσης, η δημιουργία της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής Τελών Αερολιμένων, καθώς θα ξέρουν οι πελάτες των αεροδρομίων εκ των προτέρων τί πρέπει να πληρώσουν.
Ο κ.Στρατάκης ευχαρίστησε ακόμη τον κ.Ρέππα, γιατί έκανε δεκτή την πρόταση-προσθήκη που έκανε για το άρθρο 33 του σχεδίου νόμου, με την οποία “…οι αρμοδιότητες της εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ…θα έχουν εφαρμογή και για κάθε άλλη εταιρία του δημοσίου του ίδιου σκοπού που θα δημιουργηθεί στο μέλλον και θα αφορά κάθε άλλο τμήμα του Διευρωπαϊκού ή εθνικού οδικού δικτύου”.
Όμως, ο βουλευτής υπενθύμισε στην κυβέρνηση ότι υπάρχει η ρητή πρωθυπουργική δέσμευση για τη δημιουργία μιας εταιρείας ΑΕ δημοσίου χαρακτήρα, που μάλιστα είχε ανακοινωθεί ότι θα ονομάζεται “Υποδομές Κρήτης ΑΕ”.
“Δεν έχει γίνει ακόμα. Και δεν έχει γίνει ακόμα, γιατί ενδεχομένως μπορεί να μην φταίει το Υπ.Υποδομών, αλλά να φταίνε άλλα Υπουργεία”, τόνισε ο κ.Στρατάκης και παρακάλεσε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό αυτή η διαδικασία “γιατί εκτιθέμεθα όλοι, πέρα από την έκθεση που κάνουμε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας. Και δεν είναι δυνατόν όταν αποφασίζει ο Πρωθυπουργός της χώρας και εξαγγέλλει κάτι συγκεκριμένο, να υπάρχει τόσο μεγάλη κωλυσιεργία και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα-για μία απλή υπογραφή-, εκτός αν υπάρχουν κι άλλες σκοπιμότητες”.
Τέλος, ο βουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι καθώς οι ανάγκες για έργα υποδομής στην Κρήτη είναι μεγάλες, θα γίνει πραγματικότητα η δέσμευση του πρωθυπουργού, προς το συμφέρον των κατοίκων και του τόπου.