Ο Μανόλης Σοφ. Στρατάκης εισηγητής της πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση

10/7/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητής της Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ, «Για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση» αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, επεσήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Όπως επισήμανε ο κ. Στρατάκης, η Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ έγινε με αφορμή το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τεράστια όξυνση ενός προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Οι αριθμοί το αποδεικνύουν: τα χρέη των καταναλωτών φτάνουν το τελευταίο διάστημα στα 120 δις ευρώ και αυτό έχει γίνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τουλάχιστον κατά 40%, τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός νοικοκυριών, περίπου 100.000, στα οποία έχουν γίνει κατασχέσεις από τις τράπεζες.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι η αναγκαιότητα για τη λήψη πρωτοβουλίας, για δεύτερη φορά μέσα σε δυο χρόνια, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στα αδιάψευστα στοιχεία έρευνας, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία το συνολικό χρέος από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια ανέρχεται περίπου στο 20% της καταναλωτικής δαπάνης, που σημαίνει στην πράξη ότι ο καταναλωτής αγοράζει ένα στα πέντε προϊόντα με δάνειο. Το σημαντικότερο στοιχείο της έρευνας που δεν έπρεπε να αγνοηθεί, είναι ότι η υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών θα γνωρίσει έκρηξη μέσα στο 2008, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη σε σχέση με τις υπόλοιπες εξελίξεις στην οικονομία, όπως η αύξηση του πληθωρισμού κοντά στο 5% κ.λ.π.
Ωστόσο αυτό που δεν κάνει η Κυβέρνηση ως οφείλει, όπως υποστήριξε ο κ. Στρατάκης, είναι να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και το κάνει συνειδητά αφού επιτρέπει την εξυπηρέτηση συμφερόντων όπως είναι αυτά των τραπεζών, οι οποίες κάνουν νέες αυξήσεις επιτοκίων και ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, ενώ από την άλλη υπάρχει μια μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών και των συνταξιούχων. Δεδομένου ότι η εισοδηματική πολιτική κατά μέσο όρο είναι στο 3%, γίνεται αντιληπτό πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.
Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία η οποία είναι η μόνη με σταθερά αρνητικά ποσοστά αποταμίευσης περίπου στο – 7,3%, ενώ η επίδοση αυτή είναι η χειρότερη μεταξύ των 24 χωρών που ερευνά ο ΟΟΣΑ, με το το ποσοστό αποταμίευσης να κατεβαίνει από το 22%, που ήταν τη δεκαετία 1991-2000, στο 18,4 το 2007.
Ο κίνδυνος που προκύπτει για την ελληνική οικονομία είναι πλέον άμεσος και ορατός, αφού οι πληθωριστικές πιέσεις και η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε προέβλεπε αύξηση ανάπτυξης, θα δημιουργήσουν ευρύτερα προβλήματα, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.
Όπως αποκαλύπτουν όλα τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές, πρόκειται πραγματικά για μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία αναμένεται να «σκάσει» και μάλιστα άμεσα, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια στην Κυβέρνηση να κωφεύει και θα πρέπει να κάνει δεκτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Η πρότασή μας, συνέχισε ο κ. Στρατάκης, που αφορά την ελάφρυνση των νοικοκυριών και την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση, λαμβάνει υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία και έχει σκοπό να προλάβει τις επικείμενες σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις του προβλήματος. Η υπερβολική επιβάρυνση των νοικοκυριών, σύμφωνα με τη δική μας άποψη, αλλά και την άποψη της κοινής γνώμης, απαιτεί να αναληφθούν νομοθετικά μέτρα τόσο για την πρόληψη της υπερχρέωσης, όσο και για την προστασία των καταναλωτών και την ελάφρυνση των νοικοκυριών, με τη διευθέτηση των συνεπειών στις περιπτώσεις που υπάρχει πραγματικά αδυναμία εξόφλησης.
Το πρώτο που πρέπει να μας απασχολήσει αφορά τις κατασχέσεις, που είναι επείγον θέμα: θα πρέπει άμεσα να αυξήσουμε το όριο από τις 10.000 στις 20.000 ευρώ, κάτω από τις οποίες δεν θα επιτρέπεται στην τράπεζα να κάνει κατάσχεση. Επίσης, θα πρέπει να απαγορευτεί η κατάσχεση της κύριας κατοικίας, μέτρο το οποίο θα πρέπει να επεκταθεί και για τον εγγυητή, για να προστατευθεί τουλάχιστον η κύρια κατοικία των καταναλωτών, που για λόγους για τους οποίους έχει ευθύνη και η πολιτεία, υποχρεώνονται να υπερδανειστούν.
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, δεν θα πρέπει να βγαίνει κανένα ακίνητο σε πλειστηριασμό σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις «ξεπουλιούνται» στην κυριολεξία τα ακίνητα των οφειλετών.
Επιπλέον, θα πρέπει να ισχύσει και για τους υπερχρεωμένους καταναλωτές η ρύθμιση που ισχύει για τους αγρότες, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα να υπερβούν τα χρέη το διπλάσιο ύψος του δανείου που έχει ληφθεί.
Επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα προκειμένου να καταργηθεί οριστικά ο ανατοκισμός στις συμβάσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, που έγινε με ρυθμίσεις όπως με τη 289/1980 απόφαση της νομισματικής επιτροπής, η οποία έδωσε προνομιακή μεταχείριση στις τράπεζες.
Η Κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι προς θετική κατεύθυνση και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει δική της νομοθετική ρύθμιση.