Πολύωρες καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης του Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 4746
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Πολύωρες καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης του Ηρακλείου χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι ώρες καθυστέρησης των πτήσεων με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα, αφού για την περασμένη χρονιά η ετήσια καθυστέρηση έφτασε τις τρεις χιλιάδες ώρες, που αφορούν σε αφίξεις –αναχωρήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.
Επειδή πρόκειται για το πρώτο αεροδρόμιο της χώρας μας σε πτήσης charters και οι πολύωρες καθυστερήσεις που συμβαίνουν το κατατάσσουν στη λίστα με τα 25 πρώτα αεροδρόμια της Ευρώπης σε θέματα καθυστερήσεων, ενώ στην Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά στο θέμα αυτό.
Επειδή όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το βασικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί προκειμένου να μην δημιουργούνται τα σοβαρά προβλήματα των καθυστερήσεων, είναι η γρήγορη ροή των πληροφοριών σε όλα τα τμήματα του αεροδρομίου, αφού με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται η αύξηση της χωρητικότητας του και η καλύτερη εξυπηρέτηση στην προσγείωση και απογείωση των αεροπλάνων.
Επειδή η γρήγορη ροή πληροφοριών όλων των τμημάτων του αεροδρομίου που συνεργάζονται, μπορεί να εξασφαλίσει το πρόγραμμα «airport CDM», που όπως αναφέρουν οι ειδικοί βοηθάει στα να είναι ορατή μια πτήση σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου των πτήσεων.
Επειδή σύμφωνα με το κλιμάκιο της «Γιουροκοντρόλ», που πραγματοποίησε έλεγχο πρόσφατα, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πολύωρων καθυστερήσεων στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης του Ηρακλείου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός :
Εάν προτίθεται να προβεί στην εφαρμογή του προγράμματος «airport CDM» στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης του Ηρακλείου προκειμένου να είναι δυνατή η γρήγορη ροή των πληροφοριών μεταξύ όλων των συνεργαζόμενων τμημάτων του αεροδρομίου, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολύωρων καθυστερήσεων το οποίο βαίνει αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ