Προτάσεις του Μαν.Στρατάκη στο Σ/Ν για τα αυθαίρετα.

4/9/2011

Προτάσεις του Μαν.Στρατάκη στο Σ/Ν για τα αυθαίρετα.
Καθοριστική η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ.Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα ζητήματα που καλύπτει δημιουργούσαν πολλά προβλήματα και αποτελούσαν γάγγραινα στην εξελικτική πορεία της χώρας.
Μέσα από τις ρυθμίσεις αυτές, σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις θα υπάρξει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τον έλεγχο με τις καθορισμένες πλέον αρμοδιότητες σε κέντρο και περιφέρεια, όπως προβλέπονται από το σχέδιο νόμου.
Οι αρμοδιότητες που καθορίζονται για τις Περιφέρειες και ο ορισμός κλιμακίων ελέγχου ποιότητας του περιβάλλοντος κάθε εξάμηνο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ασφαλώς μας οδηγούν σε μια διαφορετική πορεία, στο να λυθούν σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον.



Άλλα θετικά σημεία του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου είναι:
– Η κατάταξη των έργων σε κατηγορίες και η ευθύνη για κάθε μία απ’αυτές σε ξεχωριστό φορέα.
– Η αποκέντρωση των διαδικασιών, ώστε για περιπτώσεις όπου χρειάζεται να δοθούν άδειες να λιγοστέψουν και, όπου χρειάζεται να εκδοθεί η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να εκδίδεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
– Οι ρυθμίσεις για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, καθώς μέχρι σήμερα έχουμε πολλές περιπτώσεις ανεξέλεγκτων παρεμβάσεων, με σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
– Η σύσταση του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.
Όσον αφορά το μεγάλο ζήτημα των αυθαιρέτων στην Ελλάδα, ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έρχεται να δώσει επιτέλους μία καθοριστική λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και αρκετά χρόνια ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και που φανερώνει την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να λειτουργήσει με όρους και προϋποθέσεις που επιβάλλονται σε ενα σύγχρονο κράτος.
“Εμείς που ζούμε το πρόβλημα και ξέρουμε πώς δημιουργήθηκε, ιδιαίτερα στην περιφέρειά μου στο Ηράκλειο, ξέρουμε τί έπρεπε να έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Όταν έχεις μία πόλη που προβλέπεις ότι την προσεχή δεκαετία, εικοσαετία θα έχει διπλάσιο και τριπλάσιο πληθυσμό, αλλά ταυτόχρονα κάνεις τριάντα χρόνια για να κάνεις μια επέκταση του σχεδίου, είναι λογικό ότι αυτή η πίεση που έχει δημιουργηθεί από την ανάπτυξη θα δημιουργήσει τέτοιες καταστάσεις και βεβαίως με την ανοχή της πολιτείας που άφηνε να χτίζονται τα κτίσματα αυτά”,ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο κ.Στρατάκης κατέθεσε τις επιμέρους προτάσεις του για βελτίωση κάποιων συγκεκριμένων ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου, σύμφωνα και με τις επισημάνσεις των οικιστών του νομού Ηρακλείου:
– Ο χρόνος των 30 χρόνων που θεωρείται τώρα ως ένας τελικός χρόνος από την πλευρά του Υπουργείου, πρέπει να αναθεωρηθεί και να πάει στα 40 χρόνια.
– Για τα χωροταξικά σχέδια ο χρόνος πρέπει να μειωθεί και οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα μόνο μέσα σε δυο 4ετίες –όσο δηλαδή είναι δύο θητείες μιας δημοτικής αρχής- να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν νέες γενιές αυθαιρέτων.
– Μείωση του κόστους ρύθμισης των αυθαιρέτων, με βασικό γνώμονα ότι το πραγματικό κόστος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος έκδοσης μιας άδειας.
– Να υπάρξει πιο σαφής προσδιορισμός της φράσης «ο φερόμενος ιδιοκτήτης», ώστε να μην δημιουργηθεί σύγχυση αλλά και για να μπορέσουν να τακτοποιηθούν αυθαίρετα στο όνομα των πραγματικών κατόχων τους.
Τέλος, ο βουλευτής κατέληξε τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα να λύσουμε αυτό το μείζον πρόβλημα των αυθαιρέτων που απασχολεί μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα περιοχές που τις τελευταίες δεκαετίες είχαν μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και υπήρξαν μεγάλες συσσωρεύσεις πληθυσμών.