Σε εργασιακό τέλμα οι σταφιδεργάτες του Νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 369
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Σε εργασιακό τέλμα οι σταφιδεργάτες του Νομού Ηρακλείου.

Σε εργασιακό τέλμα έχουν περιέλθει τα 28 εναπομείναντα μέλη της Συνεργατικής Σταφιδεργατών του Νομού Ηρακλείου, αφού η ετήσια παραγωγή σταφίδας ολοένα και μειώνεται με αποτέλεσμα την υποαπασχόλησή τους. Η φετινή παραγωγή σταφίδας, η οποία δεν ξεπερνά τους 2.000 τόνους, εκ των οποίων η μισή ποσότητα μεταφέρεται για επεξεργασία εκτός Κρήτης, δεν τους επιτρέπει να εργαστούν και να αποκτήσουν τα προς το ζην.
Οι 28 σταφιδεργάτες και οι οικογένειές τους είναι σε απόγνωση, καθώς οι εβδομαδιαίες αποδοχές τους δεν υπερβαίνουν τα 50 ευρώ, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να επιβιώσουν, πόσο μάλλον να ασφαλιστούν και να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Επειδή η προσφορά του συνόλου των σταφιδεργατών στην οικονομία της χώρας αλλά και στην κοινωνική ασφάλιση ήταν σημαντική.
Επειδή το ενδεχόμενο να διαλυθεί η Συνεργατική Σταφιδεργατών Ηρακλείου και να βρεθούν στο δρόμο όλοι οι εργαζόμενοι είναι ορατό.
Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο πλευρό των σταφιδοπαραγωγών του Νομού Ηρακλείου και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στηρίζοντας ταυτόχρονα την αμπελουργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται να προβούν στην αύξηση του ταμείου ανεργίας από 100 σε 120 ημερομίσθια το χρόνο αλλά με ταυτόχρονη μείωση των πραγματοποιηθεισών ημερών ασφάλισης για τον προηγούμενο χρόνο από 151 σε 101 με βάσει το ειδικό καθεστώς επιδότησης ανεργίας που ισχύει για τους ανωτέρω εργαζόμενους.
2) Αν πρόκειται να υπάρξει μέριμνα και να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης τα 3 μέλη της Συνεργατικής Σταφιδεργατών Ηρακλείου που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν πάνω από 7500 ημέρες ασφάλισης. Για δε τους υπόλοιπους 25, αν θα υπάρξει μοριοδότηση ανάλογα με την ηλικία στον ΑΣΕΠ, για την απορρόφησή τους από υπηρεσίες σε ανάλογες θέσεις.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ