Σημαντικές ελλείψεις αρχαιοφυλάκων στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

Αριθμός πρωτ: 11438
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Σημαντικές ελλείψεις αρχαιοφυλάκων στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Χωρίς αρχαιοφύλακες έχει μείνει ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, όπως είναι η Κνωσός, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εφαρμογή του θερινού ωραρίου και οι πόρτες για τους επισκέπτες να κλείνουν μόλις στις τρεις το μεσημέρι.
Εξαιτίας της ολιγωρίας του Υπουργείου Πολιτισμού, μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί καν ο διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων και το λιγοστό προσωπικό αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην εφαρμογή διευρυμένου ωραρίου προκειμένου οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο που καταφθάνουν στο Ηράκλειο να μπορέσουν να επισκεφτούν την Κνωσό.
Επιπλέον, από τον περασμένο Οκτώβριο ο αρχαιολογικός χώρος έχει μείνει χωρίς καθαρίστρια και ο καθαρισμός τόσο των χώρων υγιεινής, όσο και ολόκληρης της έκτασης των 24 στρεμμάτων, να είναι υποτυπώδης και να εναπόκειται στο φιλότιμο των αρχαιοφυλάκων.
Επειδή, συν τοις άλλοις, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού έχει μείνει χωρίς κυλικείο, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί.
Επειδή έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των ξένων επισκεπτών, καθώς στο κλειστό αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου έρχεται να προστεθεί και η υπολειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, ο οποίος παραμένει ανοικτός μόνο μέχρι τις 3 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα, πέραν της σημαντικής δυσφήμισης, τη μεγάλη ζημία της οικονομίας εν γένει του τόπου, η οποία ως επί το πλείστον εξαρτάται από τον τουρισμό,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να προβεί άμεσα στην πρόσληψη αρχαιοφυλάκων στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού προκειμένου να είναι εφικτή η εφαρμογή του θερινού ωραρίου ώστε να μπορούν οι ξένοι επισκέπτες που καταφθάνουν στο Ηράκλειο να τον επισκεφτούν.
2) Αν προτίθεται να προβεί άμεσα στην πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, ούτως ώστε ο καθαρισμός των χώρων υγιεινής αλλά και ολόκληρης της έκτασης των 24 στρεμμάτων να μην είναι υποτυπώδης.
3) Αν προτίθεται να προβεί άμεσα στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του κυλικείου στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης