Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 8230
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ηρακλείου.

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού αλλά και υποστηρικτικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ηρακλείου, οι οποίες κυμαίνονται στο 35-40%.

Συγκεκριμένα οι κενές θέσεις στα έξι Κέντρα Υγείας του Νομού ανέρχονται στις 122 από τις συνολικά 276 οργανικές θέσεις, οι οποίες μάλιστα είχαν προβλεφθεί όταν τα νεοϊδρυθέντα τότε Κέντρα Υγείας καλούνταν να καλύψουν λιγότερους κατοίκους σε σχέση με τον πληθυσμό που διαμένει σήμερα στις συγκεκριμένες περιοχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας Καστελίου, όπου από τις 42 οργανικές θέσεις έχουν καλυφθεί μόνο οι 21, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει μαζί με το Κ.Υ. Αγίας Βαρβάρας το αεροδρόμιο Ηρακλείου το οποίο διαθέτει πλέον γιατρό σε 24ωρη βάση, δίχως όμως το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό ή την απαραίτητη παρουσία ασθενοφόρου.

Επειδή, σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, είναι θλιβερή η όψη της Πρωτοβάθμιας Υγείας του Νομού, η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται.

Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού, τα προβλήματα στις υποδομές, τους εξοπλισμούς και τις εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας του Νομού και των υπηρετούντων ιατρών σε αυτά, εντούτοις παραμένουν άλυτα, απαξιώνοντας τη δημόσια δωρεάν υγεία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να προβεί άμεσα στην κάλυψη του συνόλου των οργανικών θέσεων ελλείψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού που προβλέπονται στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ηρακλείου προκειμένου να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ