Συζήτηση Ερώτησης Μ.Στρατάκη για την άρση της αδικίας για τους αποφοίτους των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ του 2009 (1/2/2011)

2/2/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύντομα νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των ΤΕΙ και σύνδεσή τους με τα τεχνικά Λύκεια, εντός τριμήνου η απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.
Απάντηση της Υφυπουργού Παιδείας στον Μ.Στρατάκη.

Τη δέσμευση της Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ.Χριστοφιλοπούλου, για την εντός του επόμενου τριμήνου αντιστοίχιση των ειδικοτήτων των αποφοίτων από τα πρώην ΤΕΕ, νυν Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) καθώς και των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, απέσπασε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, κατά τη συζήτηση Ερώτησής του την Τρίτη το απόγευμα στη Βουλή, σχετικά με την άρση της αδικίας για τους απόφοιτους του 2009 από τις ΕΠΑΣ.
Η Υφυπουργός επεσήμανε, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει σύντομα νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των ΤΕΙ και τη σύνδεσή τους με τα τεχνικά Λύκεια, “ούτως ώστε να μην είναι σχολεία δεύτερης κατηγορίας, αλλά σχολεία που συνδυάζουν πραγματική επάρκεια σε τεχνικές δεξιότητες και ταυτόχρονα, να παίρνουν και την παιδεία που χρειάζονται οι μαθητές τους”.
Μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε πέντε πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους και το Ηράκλειο, η διασύνδεση των ΕΠΑΛ με τα ΤΕΙ, με αξιολόγηση όλων των τεχνικών σχολείων, ώστε να έχει το καθένα την καρτέλα αξιολόγησής του και να επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο μια ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με την Υφυπουργό, η κυβέρνηση κάνει μία σοβαρή προσπάθεια (σε συνδυασμό με τον πρόσφατο Ν.3879 για τη Δια Βίου Μάθηση) για να ρυθμίσει τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην τεχνική εκπαίδευση, ενώ τόνισε ότι ήδη από το καλοκαίρι του 2010 έχουν αναγνωριστεί από την Επιτροπή Απονομής Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΟΕΚ), επαγγελματικά δικαιώματα και έχουν αντιστοιχηθεί ειδικότητες ΕΠΑΛ με ειδικότητες ΤΕΕ Β’ κύκλου για μία σειρά από επαγγέλματα, όπως ηλεκτρολόγους, πληροφορικούς, επαγγέλματα υγείας και πρόνοιας, πλοιάρχους, μηχανικούς εμπορικού ναυτικού κλπ.
«Για όσες ειδικότητες δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αυτό θα γίνει εντός του επόμενου τριμήνου», δεσμέυτηκε η κ.Χριστοφιλοπούλου.
Από την πλευρά του ο κ.Στρατάκης, επεσήμανε ότι εξαιτίας του νόμου 3475/2006, οι αποφοιτήσαντες των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ του 2009 έμειναν στην κυριολεξία «ξεκρέμαστοι», αφού προβλεπόταν μεταβατική περίοδος μόνο 2 ετών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γραφούν στον Β’ Κύκλο σπουδών και να έχουν ένα τίτλο σπουδών ισότιμο με του Λυκείου. Αυτό είχε ως συνέπεια, ενώ είχαν θέσει συγκεκριμένους στόχους για τις σπουδές και την μετέπειτα ζωή τους, ήρθε η Νέα Δημοκρατία και διαφοροποίησε τα δεδομένα στην τεχνική εκπαίδευση.
Τέλος, ο βουλευτής επεσήμανε ότι η Πολιτεία οφείλει να δείξει ευαισθησία σε περιπτώσεις όπως αυτή, καθώς αφορά νέους ανθρώπους που σχεδιάζουν τη ζωή τους για να μπουν στην αγορά εργασίας και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.