Συντήρηση βυζαντινού μοναστηρίου «Αγ.Παρασκευής-Ταξιαρχών-Αγ.Μάρκου» και ενετικής γέφυρας Αναποδάρη ποταμού στο Δεμάτι του Δήμου Αρκαλοχωρίου Ν.Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 16455
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/3/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Συντήρηση βυζαντινού μοναστηρίου «Αγ.Παρασκευής-Ταξιαρχών-Αγ.Μάρκου» και ενετικής γέφυρας Αναποδάρη ποταμού στο Δεμάτι του Δήμου Αρκαλοχωρίου Ν.Ηρακλείου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δεματίου του Δήμου Αρκαλοχωρίου του νομού Ηρακλείου, διαμαρτύρεται έντοντα για την εγκατάλειψη των ιστορικών μνημείων της περιοχής γύρω από το Δημοτικό Διαμέρισμα Δεματίου στο Δήμο Αρκαλοχωρίου, από την πολιτεία.
Πρόκειται για το ενετικό γεφύρι που διασχίζει τον ποταμό Αναποδάρη που πρόκειται για ένα μοναδικό αρχιτεκτόνημα της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, όμοιας με αυτή του πασίγνωστου γεφυριού της Άρτας, και το οποίο χρήζει άμεσης βοήθειας.
Επίσης, το βυζαντινό μοναστήρι του 15ου αιώνα αφιερωμένο στη τιμή των Αγ.Παρασκευής – Ταξιαρχών και Αγ. Μάρκου λειτουργούσε κατά την παράδοση το «κρυφό σχολειό», και όπως επισημαίνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δεματίου, τα κελλιά των μοναχών έχουν καταστραφεί, τα ιερά κειμήλια δεν βρίσκονται πουθενά και ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι είναι σε κακή κατάσταση.
Επειδή, αυτά τα μνημεία πολιτισμού χρήζουν άμεσης συντήρησης αλλά και ανάδειξης από την πολιτεία, καθώς είναι σπουδαίας ιστορικής σημασίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Εάν προτίθεται να προβεί σε έργα συντήρησης και ανάδειξης των παραπάνω μνημείων προκειμένου να μην καταστραφούν με την πάροδο του χρόνου αλλά και να προσελκύσουν ενδεχομένως και τουρισμό.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης