Τελευταία η Ελλάδα στην απορρόφηση πόρων από το Γ’ ΚΠΣ

Αριθμός πρωτ: 6494
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Τελευταία η Ελλάδα στην απορρόφηση πόρων από το Γ’ ΚΠΣ.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Ντανούτα Χουεμπνερ, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων μεταξύ των παλαιών κρατών-μελών της Ε.Ε.
Μόνο το 74% των διαθέσιμων πόρων κατόρθωσε να απορροφήσει η Ελλάδα από το Γ’ ΚΠΣ ως το τέλος του 2007, ενώ άλλα κράτη, όπως η Ιρλανδία, έχουν απορροφητικότητα έως και 91% για το ίδιο διάστημα.
Παράλληλα τα νεώτερα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ανεβάζουν σε τέτοιο βαθμό το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ώστε να είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να περικοπούν οι πόροι από το Ταμείο Συνοχής από το 2010 και μετά. Η Eurostat σε πρόσφατη ανακοίνωση για τις φτωχές και πλούσιες χώρες της Ευρώπης έχει την αττική με τα στοιχεία του 2005 στο 131,1% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ των 27 χωρών με πιο φτωχή περιφέρεια τη Βορειοανατολική Ρουμανία με μόνο 24% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.
Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων λόγω χαμηλής απορρόφησης.
Επειδή με ενέργειες της κυβέρνησης έχουμε μόνο στα χαρτιά ανεβάσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε τέτοιο βαθμό που θα χάσουμε επιπλέον πόρους από το Ταμείο Συνοχής τα επόμενα χρόνια,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα σε σχέση με τους ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και ποια μέτρα πρόκειται να λάβουν, ώστε να μην χάσουμε κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής τη στιγμή που στην πράξη έχει αλλάξει προς το χειρότερο η οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ