Χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, που είναι κατάκοιτοι

Αριθμός πρωτ: 2681
Ημερομηνία κατάθεσης: 10/9/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, που είναι κατάκοιτοι.

Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι συνταξιούχοι γήρατος του ΟΓΑ, μπορούν να πάρουν προσαύξηση του ποσού της σύνταξή τους, μόνο εάν είναι τυφλοί ή η πάθησή τους είναι παραπληγία-τετραπληγία ή πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις (πχ.μυασθένεια, ακρωτηριασμοί κλπ) ή αν είναι συνταξιούχοι αναπηρίας και καταστούν καθολικά ανάπηροι.
Δυστυχώς, όμως, δεν είναι δικαιούχοι αυτής της προσαύξησης όσοι πάσχουν από τη νόσο Alzheimer, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη, εκτός των προαναφερόμενων παθήσεων, πάθηση ακόμα κι αν είναι κατάκοιτοι.
Αυτό το νομοθετικό κενό που υπάρχει, δημιουργεί τεράστια κοινωνική αδικία, καθώς οι κατάκοιτοι αυτοί συνταξιούχοι γήρατος του ΟΓΑ δεν δικαιούνται του εξωιδρυματικού επιδόματος, σε αντίθεση με άλλους που πάσχουν από συγκεκριμένη πάθηση και είναι δικαιούχοι του.
Επειδή, και ο ΟΓΑ έχει προτείνει τη θέσπιση χορήγησης αυτού του επιδόματος, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προωθηθεί καμία νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.
Επειδή, στην Απάντηση του Υπουργείου στην 14888/23-2-2009 Ερώτησή μου για το ίδιο θέμα, αναφέρεται ότι «η χορήγηση του εν λόγω επιδόματος θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που συνεπάγεται για όλους τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Η κ.Υπουργός:
Εάν έχει πραγματοποιηθεί η σχετική μελέτη ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, και αν προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους γήρατος του ΟΓΑ, που είναι κατάκοιτοι, ανεξάρτητα από πάθηση, αποκαθιστώντας έτσι την αδικία που υφίστανται μέχρι σήμερα.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ