Χρηματοδότηση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου για την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας

Αριθμός πρωτ: 8951
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/4/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Χρηματοδότηση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου για την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας.

Έντονη ανησυχία έχει δημιουργηθεί στους ελαιοπαραγωγούς του νομού Ηρακλείου από τη μη έγκριση της χρηματοδότησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, για να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα δακοκτονίας στην ύπαιθρο του νομού.
Η Νομαρχία περιμένει χρηματοδότηση ύψους 6,7 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τρόφιμων από τα οποία τα 1,2 εκατ. ευρώ οφείλονται στους εργολάβους για την χρονιά που πέρασε και 5,5 εκατ. ευρώ για να τεθεί το πρόγραμμα σε εφαρμογή για την νέα χρονιά.
Επειδή οι ειδικοί προβλέπουν την εμφάνιση του δάκου αρκετά νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αφού οι ελιές σε όλες σχεδόν τις περιοχές έχουν ήδη ανθίσει.
Επειδή οι ζημιές την περισυνή χρονιά ήταν μεγάλες σε αρκετές περιοχές και συνεπώς η έγκαιρη έναρξη και εφαρμογή του προγράμματος είναι αναγκαία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Η κ. Υπουργός:
Πότε προτίθεται να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου προκειμένου να ξεκινήσει έγκαιρα η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στην ύπαιθρο του νομού Ηρακλείου για αποτροπή ζημιάς από το δάκο στην παραγωγή αλλά και για εξόφληση παλαιών οφειλών.

Ο ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ