ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΜΑΝΟΛΗ ΣΟΦ. ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΜΑΝΟΛΗ ΣΟΦ. ΣΤΡΑΤΑΚΗ
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
(3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007)

Αγαπητοί.

Εύχομαι χρόνια πολλά – Καλή χρονιά, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Εύχομαι το 2007 να είναι ένας χρόνος γεμάτος με ευχάριστες αλλαγές στη ζωή όλων των Ελλήνων.

Σε μια περίοδο που τα πράγματα καθημερινά σκληραίνουν και το κυρίαρχο σύστημα για να διατηρήσει την υπεροχή του αξιοποιεί πρωτόγονες και βάρβαρες πρακτικές, σκοτεινών περιόδων της ιστορίας του ανθρώπινου γένους, αγνοώντας τον άνθρωπο και την ανθρωπιά, γίνεται αντιληπτό γιατί η υγιής πολιτική πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο προκειμένου να μην επιτραπεί στις δυνάμεις που στοχεύουν στη συσσώρευση πλούτου με κάθε μέσο, να επιβληθούν στην ανθρώπινη σκέψη και ύπαρξη.
Αν στις μέρες μας η οικονομική κυριαρχία απαιτεί τον έλεγχο της αναπτυξιακής πορείας των λαών μέσα από το χρηματιστηριακό κεφαλαιουχικό παγκοσμιοποιημένο σύστημα και ενώ ταυτόχρονα η εξέλιξη των πραγμάτων φανερώνει τις αδυναμίες του κυρίαρχου συστήματος και τα δεινά που δημιουργεί στους πολλούς με την υπεροχή του και την επεκτατική πρακτική του.
Αν, παρά την αύξηση του παγκόσμιου πλούτου κάθε μέρα στους πτωχούς του πλανήτη προστίθενται χιλιάδες συνάνθρωποι μας, αυτό πρέπει να αφυπνίσει συνειδήσεις και να προτρέψει την κοινωνία σε προβληματισμό ώστε σε πρώτη φάση τουλάχιστον να κατανοήσει τις εξελίξεις και να συνειδητοποιήσει τον καθοριστικό ρόλο που η ίδια μπορεί να παίξει.
Αυτή την αναγκαιότητα η σύγχρονη πολιτική σκέψη και δράση πρέπει να βρει τρόπους να την καλύψει προκειμένου να γίνει χρήσιμη στους πολλούς και αδύνατους για να μπορέσουν, αξιοποιώντας τη γνώση, να γίνουν ισχυρή, αποτρεπτική ή ακόμη και ανατρεπτική δύναμη σε κάθε τι που υποσκάπτει την κοινωνική συνοχή. Στη χώρα μας που γεννήθηκε η δημοκρατία, που ως γνωστόν είναι το πολιτικό σύστημα των πολλών, η ανάγκη να βρεθούν τρόποι διαφυγής από την κρίση είναι συνυφασμένη με αυτή καθ’ εαυτή τη Δημοκρατία.
Δυστυχώς βιώνουμε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων και αλλαγών χωρίς πυξίδα και όραμα για το αύριο και η κυβέρνηση της χώρας δεν κυβερνά, αλλά αμήχανη μόνο παρακολουθεί την κατηφορική πορεία. Μερικά παραδείγματα στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας δίνουν την ακριβή εικόνα.
Παρά τους ρυθμούς ανάπτυξης η ανάγκη για αξιοπρεπή διαβίωση υποχρεώνει τα νοικοκυριά σε υπερχρέωση και η ανεργία μαστίζει ακόμη εντονότερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και κυρίως τα νιάτα της χώρας και τις γυναίκες.
Η εξέλιξη διαλύει και περιθωριοποιεί ολόκληρους τομείς της οικονομίας όπως τον Αγροτικό τομέα και η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη αν και το εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών παρουσιάζει αύξηση, σε σταθερές τιμές του 1995, που υπερβαίνει το 10,2% του ΑΕΠ.
Το αγροτικό εισόδημα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2002 ήταν με βάση το 100 στο 115,2, ενώ το 2005 είναι στο 82,1, δηλαδή παρουσιάζει μια τεράστια μείωση, όπως διαπιστώνει καθημερινά ο έλληνας αγρότης. Ο δείκτης τιμών στα είδη που καταναλώνουν οι πολλοί και τα χαμηλά εισοδήματα (τρόφιμα, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, ένδυση / υπόδηση ) αυξάνεται πολύ περισσότερο από το μέσο πληθωρισμό.
Οι νέες αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα αφορούν 600 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Η επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα επιδεινώνεται σημαντικά και η χώρα από την 40η θέση ανέβηκε στην 49η θέση και έτσι μας πέρασαν η Τουρκία η Ινδονησία, η Μάλτα και τα νησιά Μπαρμπάντος όπως καταγράφεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum.
Με βάση όμως αυτά τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτύξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα όχι μόνο δεν πραγματοποιείται, αλλά με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στην οικονομία χάσαμε ως χώρα και το δρόμο.
Η γνώση που είναι δύναμη και το μοναδικό όπλο του πολίτη έχει ως μοναδικό μέσο προαγωγής το εκπαιδευτικό σύστημα που συνεχώς υποβαθμίζεται αντί να εμπλουτίζεται, με αποτέλεσμα να μην καλύπτει με επάρκεια όχι μόνο το σύνολο της κοινωνίας αλλά ούτε τις νέες γενιές. Η επιχειρούμενη αδιέξοδη μεταρρύθμιση χειροτερεύει τα πράγματα αφού αντί της αύξησης των δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, έχουμε μείωση από το 3,62% του ΑΕΠ το 2004 στο 3,49% του ΑΕΠ το2007.
Οι εξελίξεις στους άλλους τομείς που αφορούν τον πολίτη και τις σχέσεις του με την πολιτεία βρίσκονται σε οπισθοδρόμηση, αφού το πελατειακό σύστημα καλλιεργείται με συστηματική προσπάθεια για να κυριαρχήσει και αναπόφευκτα οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη γραφειοκρατία, διαφθορά και ταλαιπωρία του πολίτη.
Η αποκέντρωση υφίσταται συρρίκνωση σε βάρος των αυτοδιοικητικών θεσμών και με αυτό τον τρόπο ο πολίτης τοποθετείται στο περιθώριο των εξελίξεων αντί να του δίνονται ευκαιρίες για ακόμη ενεργότερη συμμετοχή, παίρνοντας στα χέρια του την πορεία των εξελίξεων.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται σκόπιμα ή από αμέλεια ή ακόμα και ανικανότητα, όπως έγινε με τις επιδοτήσεις των αγροτών, πλήττουν τα εισοδήματα των παραγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την αξιοπιστία του κράτους.
Το κράτος, εκτός από γραφειοκρατικό και αυταρχικό, γίνεται και ανάλγητο αφού απαξιώνει το εθνικό σύστημα υγείας που αποτελούσε τη μεγαλύτερη κατάκτηση της περασμένης εικοσαετίας και ταυτόχρονα τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος μετατίθενται στο μέλλον .
Γίνεται λόγος για την επόμενη τετραετία αντί να εφαρμοστούν οι ισχύοντες νόμοι και το κράτος να καλύψει τις υποχρεώσεις του, αφήνει να αυξάνονται τα χρέη του και διευρύνει την επονομαζόμενη άσπρη τρύπα του ελλείμματος, με τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές να υστερούν κατά πολύ από τις ανάγκες και την πραγματική ακρίβεια.
Οι υποτιθέμενες αυξήσεις δεν καλύπτουν ούτε αυτά που ήδη έχουν καταβάλει οι συνταξιούχοι με την αύξηση του ΦΠΑ και την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά και την κινητή τηλεφωνία.
Μαζί με όλα αυτά που ναρκοθετούν την κοινωνική συνοχή και αυξάνουν τις ληστείες και την εγκληματικότητα, αυξάνει και η ανασφάλεια του πολίτη.
Η διάλυση και η απαξίωση των μηχανισμών προστασίας του πολίτη αλλά και η εμπέδωση κλίματος ανασφάλειας βεβαιώνονται στην πράξη από την επαναφορά στην επικαιρότητα αλήστου μνήμης εποχών όσον αφορά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αρχίζει ο καινούργιος χρόνος και το μόνο παρήγορο είναι ότι είναι χρόνος απολογισμού και καταλογισμού ευθυνών αφού έτσι κι αλλιώς είναι προεκλογική χρονιά.
Ο πολίτης θα κληθεί να κρίνει και να συγκρίνει προκειμένου να κάμει την επιλογή του έχοντας μπροστά του για να διαλέξει. Από την μία την ανασφάλεια, την διεύρυνση της φτώχειας, το αυταρχικό κράτος και τη συσσώρευση υπέρ των ολίγων σε βάρος των πολλών ως αποτέλεσμα μιας διακυβέρνησης χωρίς όραμα και σχέδιο αλλά και μιας λειτουργίας με βάση μόνο επικοινωνιακούς όρους.
Βέβαια δεν κάνω καμία αναφορά στην εύκολη λύση που είναι η άρνηση και η αποχή που όμως δεν αποτελεί υπεύθυνη και αγωνιστική επιλογή, αλλά επιλογή υπεκφυγής, έλλειψης θάρρους και απελπισίας.
Γι αυτό από την άλλη μεριά διακρίνω τον άλλο δρόμο που εγγυάται στην πράξη η Δημοκρατική Παράταξη με την τεράστια θετική συμβολή της μέχρι σήμερα στο γίγνεσθαι της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και του ΠΑΣΟΚ ως κύριου εκφραστή της τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια.
Ο άλλος αυτός δρόμος που εγγυάται μια δίκαιη κοινωνία οπλισμένη με γνώση, άρα δύναμη, προκειμένου να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της συγκυρίας.
Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου αυτόν το δρόμο προσπαθεί να χαράξει μαζί με το λαό για το λαό. Τα προγραμματικό συνέδριο που έχουμε εξαγγείλει θα κινηθεί στα πλαίσια των αποφάσεων του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, τη δημόσια διαβούλευση και τις πολιτικές θέσεις των οργάνων του κινήματος.
Οι θέσεις μας για πολλά από τα μεγάλα θέματα, όπως της παιδείας, με την αύξηση των δαπανών στο 5% του ΑΕΠ και τη διάθεση του 40% των πόρων του Δ΄ ΚΠΣ, το ασφαλιστικό σύστημα, την ανάπτυξη, την ανεργία και τις δημόσιες επενδύσεις έχουν διατυπωθεί από τον Πρόεδρό μας και είναι καταγραμμένες, θα εξειδικευθούν δε ακόμα περισσότερο στην πορεία για το προγραμματικό συνέδριο, προκειμένου να γίνουν κτήμα των πολιτών.
Εμείς εκτιμούμε ότι οι πολίτες τρία χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές έχουν μέτρο σύγκρισης και μπορούν να κρίνουν με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα χωρίς ίχνος υπερβολής.
Οι δικαιολογίες που προβάλλονται για την κατάσταση της οικονομίας αποτελούν μόνο το πρόσχημα υπεκφυγής από τις δεσμεύσεις αλλά και για να συκοφαντήσουν το ΠΑΣΟΚ, γιατί έτσι νομίζουν θα αποφύγουν την κριτική αγνοώντας ότι κάνουν κακό στη χώρα και ζημιώνουν τους πολίτες.
Η ακύρωση στην πράξη της απογραφής από την ίδια την Ε.Ε αλλά και η αναπόφευκτη επιβληθείσα στη συνέχεια επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, ζημίωσε τη χώρα όχι μόνο σε κύρος αλλά σε κονδύλια και πόρους από το Γ΄ ΚΠΣ σε βάρος 200 και πλέον έργων που στην πράξη δεν θα γίνουν ή αν θα γίνουν θα είναι σε βάρος όσων πρέπει να γίνουν από το Δ΄ ΚΠΣ.
Η στασιμότητα στον τομέα αυτό, αφού κανένα έργο ακόμα και από αυτά που ήταν σχεδόν τελειωμένα πριν τρία χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά και τα περιορισμένα κονδύλια από το Δ΄ΚΠΣ για την περιφέρεια της Κρήτης , επιβεβαιώνουν την ανικανότητα διαχείρισης, των μεγάλων θεμάτων που αφορούν τη χώρα, από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και την ανεπάρκειά του να πετύχει για τη χώρα όσα ο ίδιος διατυμπάνιζε ότι θα κέρδιζε με την προσωπική του συμμετοχή στα όργανα της Ε.Ε, που μόνο ως προεκλογική υπόσχεση έχει καταγραφεί.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Αν και οι μέρες είναι γιορτινές και πρέπει να είμαστε περισσότερο νηφάλιοι και χαλαροί, οι κυβερνώντες προσπαθούν με κάθε τρόπο να θυμίζουν την ανεπάρκειά τους είτε με τη μη καταβολή των επιδοτήσεων σε χιλιάδες παραγωγούς είτε με την αύξηση της εγκληματικότητας είτε με την ακρίβεια που καλπάζει αλλά και με την ανεύθυνη αιτιολογία ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός της χώρας είναι ο ανεύθυνος άρχων.
Τα κεντρικά ΜΜΕ, με τα όποια συμφέροντα είναι πίσω απ’ αυτά και οι δημοσκοπήσεις, προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα τέτοιο κλίμα στην κοινωνία με αποτέλεσμα να την επηρεάσουν, διαμορφώνοντας κλίμα απελπισίας και αδιαφορίας ώστε οι πολλοί να βγουν από το παιγνίδι της επιλογής.
Το φάρμακο και η λύση σε αυτή την αδράνεια είναι η εγρήγορση των σκεπτόμενων πολιτών η συμμετοχή και η αγωνιστικότητα των νέων ανθρώπων, γιατί έτσι μόνο η κοινωνία θα κατανοήσει και θα ενεργοποιηθεί προκειμένου να πετύχει την ανατροπή από την κατηφορική πορεία στην οποία μας οδηγεί η κυβέρνηση με τις επιλογές της. Εύχομαι μια καλή χρονιά με δυναμισμό, όρεξη για δουλειά , υγεία και οικογενειακή ευτυχία αλλά και καλή διάθεση για προβληματισμό, ώστε να μην αφήσουμε να κυριαρχήσουν μικροκομματικές λογικές που ζημιώνουν τη χώρα και τους πολίτες.

Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου για άλλη μια φορά, και σας εύχομαι Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.