Κίνδυνος νοθείας του κρητικού ελαιολάδου

Αριθμός πρωτ: 3256
Ημερομηνία κατέθεσης: 18/1/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ׃
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος νοθείας του κρητικού ελαιολάδου.

Την εισαγωγή φτηνού λαδιού και πυρηνελαίου από τρίτες χώρες όπως η Τυνησία, η Συρία και το Μαρόκο για τη δημιουργία μειγμάτων με ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο προσανατολίζεται η ΠΑΣΕΓΕΣ να προτείνει στις ενώσεις μέλη της, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.
Το κρητικό και γενικότερα το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, ως γνωστόν, αποτελεί σχεδόν στο σύνολό του ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο προϊόν, όπως προκύπτει από τις διατροφικές και υγειονομικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Εκτιμάται ότι με την ανάμειξη των μειονεκτικών λαδιών με το παρθένο ελαιόλαδο, η μόνη καλή πιθανή εξέλιξη θα είναι η αύξηση των εξαγωγών μειγμάτων σε βάρος της κατανάλωσης των παρθένων ελαιολάδων, με αποτέλεσμα την προβλεπόμενη μείωση της τιμής για τους ελαιοπαραγωγούς και την υποβάθμιση γενικότερα της ποιότητας.
Το όφελος που θα προκύψει ασφαλώς θα είναι για τις τρίτες χώρες, επειδή θα καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες των μειονεκτικών τους λαδιών.
Επειδή, εκτός από την αισχροκέρδεια που θα προκύψει μετά από τέτοιες ενέργειες, η δυσφήμηση του κρητικού ελαιολάδου είναι δεδομένη.
Επειδή μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους παραγωγούς τα επόμενα χρόνια και είναι σε βάρος του καταναλωτή.
Επειδή ο τοπικός τύπος της Κρήτης προβάλλει αυτόν τον κίνδυνο και την ανησυχία παραγωγών και καταναλωτών, ιδιαίτερα αν επιτραπεί η είσοδος υποβαθμισμένου ελαιολάδου,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Εάν συμφωνούν με αυτό το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης και τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ.
2) Αν προτίθενται, ακόμα και για τις εισαγωγές δασμολογημένων ποσοτήτων λαδιού, να πάρουν τα αναγκαία μέτρα και ποια, ώστε να αποφευχθεί η νοθεία του κρητικού ελαιολάδου, που θα είναι εκ των πραγμάτων σε βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκη