ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ Ο.Γ.Α.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ Ο.Γ.Α.

Του Μανόλη Σοφ. Στρατάκη
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου

Ο Ο.Γ.Α. ως γνωστό αποτελεί τον Ασφαλιστικό Φορέα των Αγροτών και με τη νέα του μορφή τείνει να γίνει ένα από τα καλύτερα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, όσον αφορά την ανταποδοτικότητα των εισφορών αλλά και τις υπόλοιπες παροχές.
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας αναγράφεται ότι:
«Το 1998 ο Ο.Γ.Α. μετετράπη σε Ταμείο κύριας Ασφάλισης Αγροτών (Ν. 2452/97) και παρέχει ευρύ και πλήρες φάσμα ασφαλιστικής προστασίας ικανοποιητικού επιπέδου. Θεσμοθετήθηκε μεταβατική περίοδος έως το 2026 κατά την οποία συνυπάρχει το παλαιό και νέο ασφαλιστικό καθεστώς. Η μετάβαση από το παλαιό στο νέο προβλέπεται ομαλή και χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων».
Παρ’ όλα αυτά στην ίδια ιστοσελίδα φιγουράρει με έντονη γραφή Δελτίο Τύπου με τον τίτλο «Απάντηση του Υφυπουργού στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» το οποίο στο κεφάλαιο Σύνταξη Ο.Γ.Α. αναγράφει:
«Υπόσχεται ελάχιστη σύνταξη 550 Ευρώ για τον αγρότη ή τον ανασφάλιστο όταν με το νόμο 2458/1997 της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε η κατάργηση της αγροτικής σύνταξης του Ο.Γ.Α. σταδιακά με μείωση κατά 4% ετησίως από το 2003 ως το 2026. Η Κυβέρνηση ανέστρεψε την εξέλιξη αυτή και από 170,8 Ευρώ που ήταν η βασική σύνταξη το 2004, με νομοθετική ρύθμιση διπλασιάζει το ποσό ώστε από 1/1/2008 να είναι 330 Ευρώ».
Αυτές οι αντικρουόμενες καταγραφές δημιουργούν, για όσους γνωρίζουν και μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις, πολλές σκέψεις και προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης.
Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ο Υφυπουργός ότι το ΠΑΣΟΚ δήθεν κατήργησε την αγροτική σύνταξη όταν είναι γνωστό ότι αυτή ποτέ δεν καταργήθηκε και ότι μ’ αυτή πληρώνονται οι αγρότες που δεν έχουν καταβάλλει εισφορές και οι ανασφάλιστοι και μάλιστα πάνω σ’ αυτή στηρίζονται οι αυξήσεις που δίνονται πάντα μετά από νομοθετική ρύθμιση.
Ταυτόχρονα έντονη ανησυχία δημιουργεί η δυσοσμία των κυβερνητικών επιλογών για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων των Ταμείων, των χρημάτων των ασφαλισμένων, γιατί δείχνει τι κρυβόταν πίσω από τη «σεμνότητα και ταπεινότητα» και «το κτύπημα της διαφθοράς», μια διαφθορά που επεκτείνεται και γίνεται προνόμιο των κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ.
Εύλογη απορία όμως δημιουργείται και από την ευκολία με την οποία η Κυβέρνηση θεωρεί καταργημένη την αγροτική σύνταξη ως προνοιακό επίδομα, γιατί δείχνει προθέσεις να την επαναφέρει μ’ αυτή τη μορφή καταργώντας τον κλάδο Κύριας Ασφάλισης των Αγροτών.
Η υπόνοια αυξάνεται αφενός γιατί η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τη μετατροπή του Ο.Γ.Α. σε Ταμείο Κύριας Ασφάλισης των Αγροτών αλλά και αφετέρου γιατί εδώ και τρία χρόνια δεν έχει καταβάλλει το κράτος τις εισφορές που υποχρεούται να καταβάλλει στον Ο.Γ.Α. αφού σύμφωνα με το νόμο πρέπει να καλύπτει τα 2/3 των εισφορών.
Αν αυτές οι αντικρουόμενες απόψεις και η απαξίωση του Ασφαλιστικού Ταμείου των Αγροτών μέσα από την αποδυνάμωσή του, έχουν κρυφό στόχο την κατάργηση του νέου Ο.Γ.Α., τον οποίο έχει κατά νου να υλοποιήσει η ΝΔ όταν θα βρει κατάλληλο έδαφος, πρέπει από τώρα να γίνει αντιληπτό προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι αγρότες δεν θα επιτρέψουν την κατεδάφιση του νέου Ο.Γ.Α. που τόσα χρόνια προσδοκούσαν να δημιουργήσουν, προκειμένου να μην είναι οι παρίες του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Όσοι επιθυμούν να μην παίρνει αξιοπρεπή σύνταξη ο Αγρότης και η Αγρότισσα για να τους έχουν σε πολιτική ομηρία και να είναι σε απαξίωση το Αγροτικό Επάγγελμα πρέπει να το πουν καθαρά για να πάρουν έγκαιρα την απάντηση «Κάτω τα χέρια από το νέο Ο.Γ.Α.».