Αριθμός πρωτ: 6446
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/3/2007
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
3) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΘΕΜΑ: Λήψη μέτρων για την κατανάλωση αλκοόλ.
Τη λήψη μέτρων για την κατανάλωση αλκοόλ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του Ευρωβαρόμετρου για την κατανάλωση αλκοόλ και τις συνέπειές του στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθίσταται αναγκαία η ενημέρωση και προστασία των πολιτών και για το λόγο αυτό γνωστοποίησε τη δημιουργία Φόρουμ για το Αλκοόλ και την Υγεία τον ερχόμενο Ιούνιο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατανάλωση αλκοόλ στα κράτη μέλη της Ε.Ε., η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για πάνω από 22.000 θανάτους ετησίως. Συγκεκριμένα , πάνω από 2.000 φόνοι, περίπου 10.000 αυτοκτονίες και περισσότερα από 10.000 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.
Επειδή πέρα από τα τραγικά αποτελέσματα των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές από τη χρήση αλκοόλ υπάρχουν και άλλες συνέπειες, όπως το κόστος από την κατανάλωση αλκοόλ στην Ε.Ε., το οποίο ανήλθε σε 125 δις ευρώ το 2003, συμπεριλαμβανομένων και των 59 δις ευρώ που συνεπάγεται η απώλεια παραγωγικότητας, εξαιτίας των απουσιών, της ανεργίας και των χαμένων ετών εργασίας λόγω πρόωρου θανάτου.
Επειδή το πρόβλημα είναι σοβαρό και ιδιαίτερα ανησυχητικό και στο Νομό Ηρακλείου υπάρχει έντονο πρόβλημα από την κατανάλωση αλκοόλ ακόμα και σε μικρές ηλικίες και απαιτείται συνεχής συντονισμός και συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων και της Πολιτείας, όπως έχω επανειλημμένα επισημάνει με τις Ερωτήσεις μου 1428/05-05-06 και 13473/11-08-06,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να προβούν άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα μας, όπως η αναγραφή στις ετικέτες των συσκευασιών αλκοολούχων ποτών προειδοποιητικών αναφορών για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ, όπως εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως συμβαίνει και στα πακέτα των τσιγάρων.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης